NFL-vedonlyöjän opas

Amerikkalaisen jalkapallon kuninkuusliiga NFL on monelle suomalaiselle vieraampi vedonlyönnin kohde, joten seuraavassa kerromme toimituksemme vinkit uusille ja miksei kokeneemmillekin NFL-vedonlyöjille.

17 viikkoisen runkosarjan jokaiselta peliviikolta kannattaa valita 1-3 kohdetta, joihin pureutua tarkemmin. NFL-vedonlyönnissä kannattaa välttää “rekkoja” ja keskittyä pelaamaan kohteet singleinä tai maksimissaan tuplina. Tasoitusvetoina eli handicapeinä pelatessa kannattaa huomioida eri bookkereiden väliset erot, jotka voivat kohteesta riippuen olla monen pisteen suuruisia.

Kohteisiin paneuduttaessa kannattaa aluksi ottaa selvää joukkueiden terveystilanteista. Esimerkiksi ykköspelinrakentajan tai -laitahyökkääjän puuttuminen saattaa kallistaa tilannetta yllättävän paljon toiseen suuntaan. Myöskin hyökkäys vs puolustus -vastakkainasettelua kannattaa suorittaa, reikäjuustopuolustus kun saattaa päästää keskinkertaisenkin hyökkäyksen käsittelyssä omiin isotkin lukemat. Tässä kohtaa kannattaa myös muistaa under/over-vedot.

Loukkaantumisten lisäksi muutaman viikon kuluttua runkosarjan alkamisesta starttaavat bye-viikot (jokaisella joukkueella on yksi huiliviikko 17 viikon mittaisessa runkosarjassa) kannattaa huomioida pelivalintoja rustatessa. Huilanneella joukkueella kun on ollut pari viikkoa aikaa parannella vammojaan ja keskittyä tulevan vastustajan pelikirjan opiskeluun, mikä antaa usein sille etulyöntiaseman edellisviikolla pelannutta vastustajaa vastaan.

Peliviikon aikana pelataan otteluita torstaisin (Thursday Night Football -ottelu), sunnuntaisin (kolmessa eri slotissa) ja maanantaisin (Monday Night Football -ottelu), joten varsinkin Thursday Night Football -jengeille jää hyvin aikaa valmistautua seuraavan viikon otteluun, kun taas maanantaina pelanneilla on lyhyempi valmistautumisaika ennen sunnuntain kierrosta. Kuluttavassa lajissa myös nämä seikat kannattaa huomioida vertailtaessa joukkueiden iskukykyä.

Neljän joukkueen divisioonien sisäiset ottelut (jokainen pelaa kauden aikana yhden koti- ja vieraspelin oman divisioonansa sisällä) ovat molemmille joukkueille tuttua kauraa, joten näissä aiempien keskinäisten otteluiden antama ennakkoasetelma voi olla selkeä. Sen sijaan eri konferensseissa pelaavat joukkueet kohtaavat otteluohjelman kierron vuoksi runkosarjassa vain kerran neljässä vuodessa, jolloin aiempiin keskinäisiin kamppailuihin ei joukkueiden kokoonpanojen suuren muutoksen vuoksi kannata tuijottaa.

Kotietu on NFL-areenoilla tutkitusti jopa selkeästi suurempi verrattuna esimerkiksi NHL- tai MLB-otteluihin. Tähän vaikuttaa varmasti suuremmat stadionit sekä hurmos, joka harvakseen pelattavissa NFL-ottelutapahtumissa on usein huikea ja buustaa kotijoukkuetta eri tavalla useisiin muihin lajeihin verrattuna. Siinä missä NHL-pelin kotiedun merkitys on noin 3-5%, nousee se NFL-areenoilla peräti seitsemään prosenttiin. Myös joukkueen paineensietokyvyn merkitys kannattaa huomioida – siinä missä Patriotsin tapainen kestomenestyjä nostaa tosipeleissä tasoaan, saattaa joku toinen vähemmän menestynyt seura kyykätä säännöllisesti tosipaikan tullen.

Tiivistettynä: panosta viikoittain 1-3 otteluun, lue otteluennakoita (esim. NFLSuomi.comin sivuilta) ja tee taustatyötä kohteiden eteen, selvitä loukkaantumiset, edelliset pelipäivät (torstai, sunnuntai vai maanantai) ja huiliviikot. Pelivihjeitä tulevalle kaudelle luvassa runsaasti myös näillä sivuilla.