Kolumni: Kaepernickin viimeinen tilaisuus


12/10/2016 18:09

Kautensa voitolla ja sen jälkeen neljällä perättäisellä tappiolla avannut San Fransisco 49ers ilmoitti viimein kuudennelle viikolle tultaessa, että alkukaudesta poliittisilla mielenilmauksillaan amerikkalaista urheilumaailmaa ravistellut Colin Kaepernick korvaa surkean alkukauden pelanneen Blaine Gabbertin aloittavan pelinrakentajan tontilla ottelussa Buffalo Billsiä vastaan.

Kauden puolivälin lähestyessä katseet Niners-leirissä voidaan kohta siirtää jo seuraavaan kauteen, mutta ennen sitä joukkue haluaa selvittää onko kohta 29-vuotiaasta Kaepernickistä ulosmitattavissa vielä uusia ulottuvuuksia, vai suuntaako seura katseensa tulevaan offseasoniin ja yrittää napata Draftista itselleen uuden keulakuvan.

49ersin kauden 2013 päätteeksi aina Super Bowl -tappioon saakka johdattanut Kaepernick on kärsinyt koko viime ja tämän kauden välisen ajan loukkaantumisista, minkä vuoksi emme saa koskaan selville olisiko kehnosti 69,6:n QB-ratingilla alkukauden operoinut Gabbert koskaan edes saanut tilaisuuttaan Niners-avaajana ilman Kaepernickin loukkaantumista.

Nyt tilanne on kuitenkin se, että Ninersin kausi alkaa olla paria tappiota vaille menetetty, joten on sekä seuran että Kaerpernickin kannalta oikein testauttaa vielä kerran miehen taso aloittavana pelinrakentajana. Kauden jälkeen San Fransiscossa ollaan varmasti viisaampia sen suhteen, päästetäänkö mies vapaille markkinoille hakemaan todennäköisesti kakkospelinrakentajan paikkaa muualta, vai saako pelaajan ura vielä uuden nosteen poliittisten kannanottojen ja loukkaantumisten värittämän alkukauden jälkeen.

Joka tapauksessa alkukausi osoitti kaikille sen, ettei 26-vuotiaasta Blaine Gabbertista ole ainakaan NFL-joukkueen aloittavaksi pelinrakentajaksi. QB-rating 69,6, viisi TD:tä ja kuusi syötönkatkoa syöttöprosentilla 50 ei vain ole tarpeeksi, mikäli seura haluaa tavoitella paikkaa edes liigan alemmasta keskikastista.

Kaepernick sen sijaan voi parantaa liigan toiseksi huonoiten alkukaudella suoriutuneen hyökkäyksen tasoa parilla pykälällä, onhan mies pelannut koko ammattilaisuransa noin 60% syöttötarkkuudella ja kykenee ilman loukkaantumisia päälle 3000 heittojaardin kausiin. Miehen uratilastoihin kirjatut 56 TD:tä ja 26 INT:a 88,8 QB-ratingillä ainakin lupailevat pientä parannusta Ninersin hyökkäyspeliin. Silti asiantuntija-arvioissa kyseessä on enemmän välikauden laastari, jolla seura ratsastaa vielä kuluvan kauden loppuun toivoen samalla mahdollisimman korkeaa varausvuoroa ja sitä kautta korvaavaa pelinrakentajalupausta ensi kauden Draftista.

Kaepernickin suurimpia heikkouksia huippukauden 2013 jälkeen on ollut pelaajan kykenemättömyys monipuolistaa peliään. Puolustuksen koordinaattorit ovat sitten kauden 2013 oppineet sen, että ns. pocket passerina Kaepernick ei todellakaan ole parhaimmillaan. Vahvaan liikkeeseen perustuva pelitapa sakkaa Kaepernickin joutuessa turvautumaan paikaltaan lähtevään heittopeliin, jossa kohtalaisen huonona pelinlukijana tunnettu pelinrakentaja sortuu helposti epäröintiin sekä epätarkkoihin heittoihin.

Kausien 2014 ja 2015 aikana 24 ottelua startannut Kaepernick aiheutti toimillaan peräti 24 turnoveria, minkä lisäksi mies säkitettiin uskomattomat 80 kertaa. Tämäkin tilasto on omiaan todistamaan melko kiistatta sen, ettei Kaepernick ole pystynyt uudistamaan peliään ja löytämään uusia keinoja pitääkseen uransa Super Bowl -kauden 2013 tasolla. Kaepernickin olisikin kehitettävä peliään Seattle Seahawksin Super Bowl -voittaja Russell Wilsonin suuntaan. Toisin kuin Kaepernick, niin ikään scrämbläävänä pelinrakentajana tunnettu Wilson kun on kehittänyt itsestään myös hyvän pocket passerin, mikä kaikessa ennalta-arvaamattomuudessaan vaikeuttaa huomattavasti puolustuksen työtä hyökkäyksen pysäyttämiseksi.

Kävi miten kävi, San Fransiscon tulevaisuus selkiytyy ainakin osittain jo sunnuntaina, kun Kaepernick johdattaa Niners-hyökkäyksen kentälle vierasottelussa Buffalo Billsiä vastaan. Nyt jos koskaan on entisen superlupauksen viimeinen näytönpaikka. Ainakaan Levi´s Stadiumilla ei tarvitse enää katsella Blaine Gabbertin epäonnistumisia.

Samankaltaisia artikkeleita: