Kolumni: Jamie Collinsin treidi – aivopieru vai nerokas peliliike Patriotsilta?

Kauden kovin siirtopommi nähtiin vain paria päivää ennen siirtotakarajan umpeutumista maanantai-iltapäivästä Suomen aikaa, kun kauden 7-1-statsein aloittanut ja monien papereissa suurin mestarisuosikki New England Patriots treidasi yhden liigan parhaista tukimiehistä, 27-vuotiaan Pro Bowl -puolustaja Jamie Collinsin liigan surkeimpaan joukkueeseen, kautensa kahdeksalla tappiolla aloittaneeseen Cleveland Brownsiin vaihdossa kolmannen kierroksen varausvuoroon.

Treidi räjäytti varsinkin Twitterin useiden nykyisten ja entisten pelaajien sekä asiantuntijoiden ja fanien kommentoidessa siirtoa, joka monien silmissä näyttää typerältä virheeltä mestaruutta tavoittelevan Patriotsin kannalta katsottuna.

Suurin syy treidiin on Collinsin sopimustilanne. Mies pelaa tulokassopimuksensa viimeistä kautta, minkä jälkeen palkkakattoasioissa huipputyötä vuodesta toiseen tekevä Patriots joutuisi lyömään tiskiin summan, jota organisaatio ei tässä tilanteessa selvästi uskonut olevansa valmis maksamaan, vaikkakin se neuvotteli Collinsin kanssa pitkästä jatkosopimuksesta. Näin 191-senttinen ja 113-kiloinen vuoden 2013 kakkoskierroksen varaus päätettiin laittaa kylmästi lihoiksi ennen kun mies pääsisi livahtamaan vahvempien kilpailijoiden riveihin ilman korvausta.

Browns sai samalla heikkoon kokoonpanoonsa todella kovan tekijän tulevaisuutta ajatellen. Vain alle 500 000 taalaa tästä kaudesta tienaava Collins on varmasti pelaaja, jonka kanssa Browns yrittää päästä pitkään ja rahkkaaseen sopimukseen mahdollisimman pian. Muussa tapauksessa organisaatio käyttänee tulevan off-seasonin franchise tagin juuri Collinsiin, koska menestyvässä organisaatiossa pelaamaan tottunut ja parhaassa iässä oleva tukimies karkaisi mitä suuremmalla todennäköisyydellä kauden jälkeen takaisin jonkun huippuorganisaation eli mahdollisesti Patriotsin suoran kilpailijan riveihin. Toisaalta Browns vääntää paraikaa kättä jatkosopimuksesta niin ikään viimeistä sopimuskauttaan pelaavan laitahyökkääjätähtensä Terrelle Pryorin kanssa. Pryorin tiedetään olevan kiinnostunut testauttamaan arvonsa vapailla markkinoilla, joten Collinsin kanssa olisikin entistä tärkeämpää päästä pitkään ja rahakkaaseen jatkosopimukseen ilman että seuran tarvitsisi käyttää franchise tagiaan häneen.

Collins-treidi oli jälleen kerran taattua Bill Belichickiä – treidasihan mestarikoutsi johtoryhmineen toisen parhaassa iässä olevan tukimiestähden, Chandler Jonesin, 26, Arizona Cardinalsiin vain reilut puoli vuotta sitten. Lisäksi mieheltä on totuttu näkemään samanlaisia peliliikkeitä koko Patriots-uran ajan. Se, kaatuuko Patriotsin mestaruusunelma osittain tähän siirtoon, jää nähtäväksi.