Kansas City Chiefs – Pittsburgh Steelers: Kummasta Patriotsin vastustaja konferenssifinaaleihin?

Viikonlopun toisessa AFC:n pudotuspelissä Kansas City Chiefs saa vieraakseen ikuisen menestyjän, Pittsburgh Steelersin. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran viikolla neljä, jolloin Steelers otti dominoivan voiton kotonaan lukemin 43-14. Ben Roethlisberger oli pelissä pysäyttämätön, heittäen 300 jaardia ja 5 touchdownia. Myös pelikiellosta kyseiseen peliin palannut Le’veon Bell oli hyvässä vireessä, juosten 144 jaardia ja ottamalla sen lisäksi viisi koppia 34 jaardin edestä. Joukkueiden kaudet jatkuivat tosin hyvin eri tavalla; Chiefs hävisi loppukaudesta vain kaksi peliä, kun taas Steelers hävisi seuraavasta viidestä pelistään neljä.

Steelers otti helpon voiton villin kortin pelissä Miami Dolphinsia vastaan. Täysin ilman ongelmia peli ei silti sujunut, sillä kun peliä oli enää neljä ja puoli minuuttia jäljellä, Roethlisberger otti vastaan iskun joka satutti hänen oikeaa jalkaansa. Ben:in pelikunto onkin kysymysmerkki, sillä hän joutui jättämään väliin suurimman osan joukkueen harjoituksista viikon aikana. Hän onkin yksi pelin ratkaisevista tekijöistä, sillä hänen kautensa on ollut melkoista vuoristorataa. Tuntuu siltä että jokaisessa ottelussa hän on heittänyt ilmaan useita vaarallisia heittoja, joista olisi helposti voinut tulla syötönkatko. Dolphinsia vastaan Roethlisberger aloitti pelin vakuuttavasti, heittäen 11 onnistunutta heittoa putkeen, joista kaksi oli pitkiä touchdowneja Antonio Brownille. Tämän jälkeen hyvä vire muuttui, Ben:in heitettyä vain kaksi onnistunutta heittoa seitsemästä yrityksestä, joista kaksi oli syötönkatkoja.

Kansas Cityä vastaan Roethlisberger:in on oltava varovaisempi pallon kanssa. Chiefs on kauden aikana ollut NFL:n paras joukkue pallonriistoissa, ottaen niitä 33 kappaletta kauden aikana. Kulmapuolustaja Marcus Peters ja safety Eric Berry ovat erittäin vaarallisia pelaajia, jos heille antaa mahdollisuuden tehdä isoja pelejä. Yhdessä he ovat aiheuttaneet 10 syötönkatkoa ja 2 fumblea, jonka lisäksi Peters on poiminut 3 fumblea. Berry on kauden aikana myös ratkaissut kaksi ottelua ottamalla syötönkatkon ja palauttaen pallon maaliin asti. On mielenkiintoista nähdä, seuraako Marcus Peters Antonio Brownia joka puolelle kenttää. Kauden aikana Peters nähtiin enimmäkseen vasemmalla puolella omalla paikallaan, mutta mielestäni Peters:iä kannattaisi käyttää varjostamaan Brownia. Brownin jättäminen heikompaa kulmapuolustajaa vastaan voisi olla kohtalokasta, sillä Chiefs on ollut keskiarvoa huonompi joukkue vastustajan parasta laitahyökkääjää vastaan, päästäen keskimäärin 9,2 heittoa ja 71,7 jaardia per peli (Football Outsiders).

Peters:in ja Berry:n lisäksi, on Chiefsin puolustuksen linja ollut kauden mittaan hyvä. Passrusherit Tamba Hali sekä Dee Ford, ovat molemmat pelanneet hyvän kauden, mutta linjan vaarallisin pelaaja on suurimman osan kaudesta polvivamman takia sivussa ollut Justin Houston. Houston on viimeisen neljän kauden aikana ollut NFL:n parhaita heittoryntääjiä, keräten päätä huimaavat 22 säkitystä kaudella 2014. Houston:in ollessa lähes täydessä kunnossa, tulee Steelersin hyökkäyksen linjalla olemaan vaikea tehtävä pitää puolikuntoinen Roethlisberger pystyssä koko ottelun ajan.

Puhtain paperein ei Chiefs puolustuksen linja kuitenkaan pääse, sillä joukkue on ollut huono pysäyttämään vastustajan juoksuhyökkäystä. Heitä vastaan on juostu keskimäärin 121 jaardia per peli, 4,4 jaardin keskiarvolla. Vastaan asettuu Le’Veon Bell sekä vahva Steelers hyökkäyksen linja, mikä varmasti aiheuttaa ongelmia Chiefs puolustukselle. Joukkueen paras tukimies Derrick Johnson loukkaantui viikolla 14, ja hänet on paikannut joukkueen vara-safety, Daniel Sorensen. Sorensen on hyvä heittopuolustuksessa, mutta juoksua vastaan hän on usein hukassa.

Steelers puolustus on ollut kauden aikana yllättävän vahva. Joukkue on rakennettu hyvällä sekoituksella vanhoja sekä nuoria pelaajia, jotka ovat kauden mittaan nostaneet tasoaan huomattavasti. Puolustuksen linja on ollut joukkueen valopilkku; ikinuori James Harrison pelaa edelleen korkealla tasolla, toista vuottaan pelaava Bud Dupree on kehittynyt katastrofaalisesta ensimmäisestä kaudesta ja Stephon Tuitt on vahva presenssi linjan keskellä. Myös puolustuksen takakenttä on pelannut hyvin. Kokeneiden Mike Mitchell:in ja William Gay:n johdolla, nuoret pelaajat kuten rookiet Artie Burns ja Sean Davis ovat nousseet aloittaviksi pelaajiksi ja pärjänneet hyvin. Puolustuksen viihdyttävin pelaaja on kuitenkin tukimies Ryan Shazier. Shazier pystyy urheilullisuudellaan tekemään isoja pelejä, ja on erittäin aggressiivinen juoksua vastaan.

Chiefs hyökkäys on alkukauden jälkeen ollut todella räjähtävä. Heillä on taito pelipaikoilla todella vaarallisia pelaajia kuten Travis Kelce ja Jeremy Maclin, mutta suurin yllätys tällä kaudella on ollut monipuolinen Tyreek Hill. KC:n valmentaja Andy Reid on ollut kekseliäs ja käyttänyt Hill:iä monella eri tavoin, sillä hän on tehnyt touchdownin aloituspotkusta, lentopotkusta, heitosta ja juosten kauden aikana. Hill:iä nähdään varmasti kaikissa rooleissa myös tässä pelissä ja Steelersin onkin annettava erityisen paljon huomiota hänelle. En itse ainakaan potkaisisi palloa hänen suuntaansa kertaakaan pelin aikana, sillä hän on palautuksista tehnyt kolme touchdownia. Kelce on myös pelaaja joka vaatii erikoisvartiointia. Hän on liian iso puolustettava safetylle, mutta myös liian nopea ja taitava tukimiehelle puolustettavaksi, joten on mielenkiintoista nähdä miten Steelers aikoo hänet pysäyttää.

Peli tulee olemaan tiukka, ja ratkeaakin varmasti pallon menetyksiin. Roethlisberger on ollut kauden aikana selvästi huonompi pelinrakentaja vieraskentällä kun kotona ja Arrowhead stadium on erittäin äänekäs ja vihamielinen stadion vierasjoukkueille. Chiefsiä vastaan hyökkäykset ovat kauden aikana pystyneet etenemään hyvän määrän jaardeja per peli, mutta pisteiden teko on ollut vaikeaa. Uskon, että Chiefs puolustus onnistuu ottamaan muutaman syötönkatkon, ja pystyy isoilla peleillä tekemään tarvittavan määrän pisteitä voittaakseen ottelun.

Pittsburgh Steelers 20, Kansas City Chiefs 23

-Julius Majander
Twitter: @JMajander

Kirjoittaja on pelannut Vaahteraliigaa 10 vuoden ajan Roostersissa (3x Suomen mestari, Champions Leaguen mestari) sekä seurannut aktiivisesti NFL:ää kaudesta 2004 ja toimii lisäksi Unibetin Green Zone -podcastin asiantuntijana.

Lue ennakko yön toisesta ottelusta Dallas Cowboys – Green Bay Packers täältä.