GettyImages

NFC Wild Card -ennakko: Seattle Seahawks – Detroit Lions


06/01/2017 19:17

NFL-kausi huipentuu, kun pudotuspelit starttaavat villikortti-kierroksella tänä viikonloppuna. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pelataan kaksi villikortti-kierroksen ottelua, joista myöhemmässä, klo 3.15 Suomen aikaa alkavassa kamppailussa kohtaavat NFC:n kolmosseedin Seattle Seahawks sekä kutonen Detroit Lions. Kukaan ei tunnu ennakkoon antavan mahdollisuuksia runkosarjansa kolmella tappiolla päättäneelle Lionsille, jonka pudotuspelipaikka varmistui vasta Redskinsin hävittyä runkosarjan viimeisen ottelunsa Giantsia vastaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että pudotuspelit ovat täysin oma maailmansa, jossa paineet ovat valtavat. Lions voi lähteä otteluun vastustajaansa kevyemmät paineet niskassaan, sillä joukkueella ei maineen palauttaneen kauden jälkeen ole periaatteessa muuta kun voitettavaa. Peräti 14 viimeisestä 15 kotiottelustaan voittaneelle Seahawksille tappio puolestaan olisi melkoinen katastrofi. Otetaan vertailuun joukkueiden hyökkäys- sekä puolustusjoukkueet ja ennakoidaan hieman tulevaa ottelua.

Pelinrakentajat

Molempien joukkueiden pelinrakentajat ovat kärsineet koko kauden erinäisistä loukkaantumisista. Lionsin Matthew Staffordin keskisormi haittaa edelleen miehen heittotyöskentelyä, minkä osittaisella vaikutuksella mies on heittänyt viimeiseen neljään peliin viisi syötönkatkoa. Ennen loukkaantumistaan Stafford heitti 12 ottelussa yhtä monta irmaa, joten on turha kiistää vammalla olevan täysin mitätön vaikutus Lionsin hyökkäyspeliin.

Seattle-QB Russell Wilsonin TD-INT-suhde runkosarjassa oli 21-11, QB-indeksi 92,6. Staffordin vastaavat lukemat olivat 24-10 ja 93,3, joten pelinrakentajien vertailussa eroa ei juuri synny puoleen eikä toiseen, joskin Staffordin sormivamma saattaa kallistaa vaa´an lievästi kotijoukkueen suuntaan.

Juoksuhyökkäys

Molempien joukkueiden juoksuhyökkäys on loppukautta ajatellen huolestuttavalla tasolla. Seahawksin ykköskeskushyökkääjä Thomas Rawls juoksi runkosarjassa vain 349 jaardia 3,2 jaardin keskiarvolla (viime kauden keskiarvo 5,6). Mies on loukkaantumisaltis, minkä takia rookie Alex Collinsilta odotetaankin tulitukea ja vastuunkantoa. Vieraiden ykkösjuoksija Theo Riddick asetettiin IR-listalle viime viikolla, joten toisen vuoden keskushyökkääjä Zach Zenner saa kannettavakseen juoksupelin ykkösvastuun. Zenner on liikuttanut palloa 3,8 jaardin keskiarvolla, joten huikeita juoksusuorituksia ei kannata odottaa kummaltakaan joukkueelta. Zenner viimeisteli runkosarjassa viisi heitto-TD:tä, joten mies on varteenotettava heittouhka juoksupelien ohessa.

Heittohyökkäys

Monet epäilivät Lionsin hyökkäyspeliä Calvin ”Megatron” Johnsonin lopetettua viime kauteen, mutta liigan 11. parasta heittopeliä esittänyt detroitilaishyökkäys on osoittanut luulot vääriksi. Lions ykköslaitahyökkääjä, entinen Seahawks-pelaaja Golden Tate III juoksi runkosarjassa 1077 heittojaardia, minkä lisäksi 36-vuotias veteraani Anquan Boldin antoi hyvää tulitukea kahdeksalla TD:llään.

Kotijoukkueen Doug Baldwin teki viime kaudella huikeat 14 TD:tä, mutta tällä kaudella lukema puolittui. Seahawks kaipaisi kipeästi loukkaantunutta Tyler Lockettia, jonka nopeus pitää jatkuvasti vastustajan puolustuksen varpaillaan. Nyt odotusarvo sisempää laitahyökkääjää Jimmy Grahamia kohtaan kasvaa entisestään. Jermaine Kearsen tasonnostoa tarvitaan myös, mikäli Seattlessa haaveillaan pelien jatkumisesta kuun lopulle saatikka helmikuun Super Bowliin.

Hyökkäyksen linja

Seattlen NFL-mittapuulla erittäin edullinen o-line on saanut osakseen kritiikkiä koko kauden ajan, tosin täysin esimerkiksi joukkueen kehnoa juoksuhyökkäystä ei voi langettaa sen vastuulle. Detroitilla on omassa linjassaan kaksi tulokasta, joista varsinkin ykköskierroksen varaus LT Taylor Deckeristä on kehittymässä supertähti liigaan. Lionsin o-line vie pidemmän korren Seahawksien vastaavasta.

Puolustuksen linja

Michael Bennett on vihdoin terve, mikä tekee Seattlen d-linesta yhden liigan pelottavimmista. Cliff Avril valittiin Pro Bowliin (11,5 säkkiä) ja Frank Clark otti ison harppauksen eteenpäin toisella kaudellaan (10 säkkiä). Lionsin d-line otti kauden aikana vain 26 säkitystä, joka on toiseksi vähiten koko liigassa. Ezekiel Ansahin rikkonainen kausi on vaikeuttanut koko joukkueen pelaamista, tosin nyt miehen pitäisi olla täydessä iskussa aiheuttamassa harmaita hiuksia vastustajan hyökkäyslinjalle. Seahawksin d-line on joka tapauksessa selkeästi Lionsin vastaavaa kovempaa tekoa.

Tukimiehet

Seahawksin Bobby Wagner voitti runkosarjan taklaustilaston (167), minkä lisäksi K.J. Wright pelasi huippukauden. Lionsin suurin tähti tukimiesosastolla, 29-vuotias DeAndre Levy on kärsinyt lähes koko kauden polvivammoista. Levy on kuitenkin pelannut viimeiset neljä peliä väläytellen niitä otteita, jotka toivat miehelle 4-vuotisen ja 33 miljoonan taalan sopimuksen vuosi sitten. Silti myös tässä kategoriassa vaaka kallistuu kotijoukkueen suuntaan.

Takakenttä

Seahawksilta on loppukauden poissa sen puolustuksen sydän, kun isoa aluetta takakentältä yleensä vartioiva Earl Thomas loukkaantui. Steven Terrell ei ole pystynyt korvaamaan edes auttavasti Thomasin jättämää valtaisaa aukkoa, mikä on ollut suuri syyllinen siihen että Seattle on päästänyt peräti 98 pistettä viimeisessä neljässä ottelussaan. Kulmapuolustaja Richard Sherman on edelleen liigan parhaimmistoa, minkä takia Deshawn Shead ja Jeremy Lane saavatkin puolustettavakseen ison osan Staffordin heittämistä palloista. Darius Slay puolestaan johtaa Lionsin takakenttää, joka päästi runkosarjassa 33 TD:tä. Vastustajan pelinrakentajan QB-indeksin keskiarvo Lionsia vastaan oli 106,5, joka oli suurin minkään liigan joukkueen vastustajan pelinrakentajalle antama indeksilukema.

Arvio

Lions on todellinen viimeisen neljänneksen joukkue, joten jos se saa pidettyä ottelun tasaisena CenturyLink Fieldin huutomyrskyssä, voi Matthew Stafford hyökkäyksineen tehdä jälleen kerran ihmeitä viimeisellä neljänneksellä. Todennäköisemmin Seahawksin puolustus tukahduttaa Lions-hyökkäyksen pyristelyt, minkä jälkeen hyökkäys pitää huolen tarvittavista pisteistä ja Seahawks jyrää voittoon yli yhden TD:n erolla päättäen Lionsin kauden tähän viikonloppuun.

Ottelu pelataan Suomen aikaa sunnuntaina aamuyöllä klo 3.15 alkaen. Viasat näyttää ottelun totutusti suorana lähetyksenä.
Muita samankaltaisia artikkeleita

Ei kommentteja

Jätä kommentti