NFL-kausi käyntiin ensi yönä – näin kausi etenee


07/09/2017 16:23

Amerikkalaisen jalkapallon ykkösliiga NFL potkaistaan käyntiin ensi yönä sekä todenteolla sunnuntai-iltana Suomen aikaa, joten on aika kerrata liigan säännöt ennen huippumielenkiintoisen runkosarjan alkua. National Football League on yksi Pohjois-Amerikan neljästä suuresta ammattilaisliigasta. NFL:ssä pelaa 32 yhdysvaltalaisjoukkuetta, jotka on jaettu kahteen 16 joukkueen konferenssiin, jotka ovat nimeltään AFC (American Football Conference) ja NFC (National Football Conference). Vuodesta 2002 lähtien molempien konferenssien joukkueet ovat jakaantuneet maantieteellisesti kutakuinkin tasaisesti. Molemmat konferenssit on jaettu neljään neljän joukkueen divisioonaan: East (itä), North (pohjoinen), South (etelä) ja West (länsi). Liiga perustettiin alunperin vuonna 1920 nimellä American Professional Football Association, mutta nimi vaihtui jo vuonna 1922 National Football Leagueksi eli NFL:ksi.NFL:n runkosarja alkaa joka vuosi syyskuun alussa ja kestää 17 viikkoa, minkä aikana jokainen joukkue pelaa 16 ottelua. Jokaisella joukkueella on runkosarjan aikana yksi peli viikossa lukuunottamatta bye-viikkoa eli vapaata viikkoa, jollainen kullakin joukkueella on jossain kohtaa kautta. Kunkin divisioonan neljä joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan yhden koti- ja vierasottelun eli yhteensä kuusi ottelua. Loppuihin kymmeneen otteluun liiga määrää kiertävällä periaatteella neljä vastustajaa oman konferenssin jostakin toisesta divisioonasta, neljä vastustajaa vastakkaisen konferenssin jostakin divisioonasta sekä kaksi vastustajaa samasta konferenssista edellisen vuoden sijoitusten perusteella. Uudenvuoden aattona päättyvän runkosarjan päätteeksi kummastakin konferenssista kuusi joukkuetta saa paikan tammikuun alussa pelattaviin pudotuspeleihin, jotka ratkaistaan kerrasta poikki -menetelmällä.

Pudotuspeleihin etenevät divisioonien voittajat sekä kaksi joukkuetta molemmista konferensseista sarjataulukon perusteella. Kaksi konferenssin parasta joukkuetta etenee suoraan Divisional-vaiheeseen, kun loput neljä pelaavat toisiaan vastaan Wild Card -kierroksella, joiden voittajat puolestaan etenevät Divisional-vaiheeseen. Divisional-kierroksen voittajat etenevät konferenssien mestaruusotteluihin. Pudotuspeliturnauksen päätteeksi kummankin konferenssin mestariksi selvinneet joukkueet kohtaavat NFL:n loppuottelussa, Super Bowlissa, joka pelataan ennalta määrätyssä kaupungissa yleensä helmikuun alussa. Tämän kauden huipentava Super Bowl pelataan Minnesotaan vuosi sitten rakennetulla U.S. Bank Stadiumilla 5. helmikuuta 2018 aamuyöllä Suomen aikaa.

NFL:n tähdistöottelu on nimeltään Pro Bowl, johon valitaan miehitys kummankin konferenssin joukkueista. AFC:n ja NFC:n tähdistöt valitaan yhdistetyssä äänestyksessä, jossa pelaajat ja valmentajat sekä yleisön äänet ratkaisevat kokoonpanot. Tähdistöottelu pelataan viikkoa ennen Super Bowlia, eivätkä siihen luonnollisesti osallistu Super Bowlissa pelaavien joukkueiden pelaajat.

NFLSuomi seuraa jälleen tällä kaudella tarkasti liigan tapahtumia. Sivuiltamme löydät liigan tärkeimmät uutiset, otteluennakot, kolumnit, viikottaiset NFL Jenarihait -podcastit sekä jokaisen joukkueen kausiennakon tulevalle kaudelle. Suomessa NFL:ää voi seurata joko Viaplay- ja Viasat -maksukanavilta tai hankkimalla liigan virallisen NFL Game Passin. Viasat näyttää otteluita suomeksi selostettuina joka sunnuntai klo 20 alkaen. Viihtyisää NFL-kautta 2017 kaikille!

Amerikkalaisen jalkapallon sääntöjä voi kerrata puolestaan täältä.

SAMANKALTAISIA ARTIKKELEITA