Infopaketti NFL:n seuraamiseen – laji joka vie mennessään

Amerikkalisen jalkapallon kruununjalokivi NFL osoitti jälleen päättyneellä kaudella olevansa yksi dramaattisimmista, ellei kaikkein eniten tunnetta ja uskomattomia käänteitä tarjoava urheilulaji, joka vie sille mahdollisuuden antaneen fanin täysin mennessään. Suomalaisen median palstoille laji pomppaa silti yleensä vain ikävissä merkeissä, kuten uutisoitaessa pahoista loukkaantumisista. Pelillisesti uutiskynnys ylittyy yleensä vain helmikuun alussa pelattavien Super Bowlien aikana, minkä vuoksi satunnainen urheilunystävä jää helposti uutispimentoon upean lajin ja liigan tapahtumista. NFLSuomi-sivuston tarkoituksena onkin helpottaa suomenkielisten lukijoiden mahdollisuuksia seurata NFL:ää ympäri vuoden.

Toisin kuin lähes kaikissa muissa palloilusarjoissa, sopivan tiiviiksi 16 ottelun rypistykseksi rakennettu NFL-runkosarja ei sisällä juurikaan merkityksettömiä otteluja, jolloin ns. ulospuhalluksiin ja tappioputkiin ei ole varaa. 32:sta joukkueesta vain 12 selvittää tiensä pudotuspeleihin, mikä lisää tasaisen menestymisen pakkoa runkosarjassa. Konferenssien kaksi parasta selvittää tiensä suoraan pudotuspelien toiselle kierrokselle, joten edes kärjessä ei ole varaa löysäilyyn joukkueiden pelatessa suorasta Divisional-paikasta sekä äärettömän tärkeästä kotiedusta pudotuspelikierroksille. Pudotuspelit pelataan nekin kerrasta poikki menetelmällä, mikä tekee lajista entistä raaemman nostaen otteluiden tarjoaman draamankaaren täysin omiin sfääreihinsä verrattuna esimerkiksi lajeihin, joissa mestarit ratkaistaan pitkillä pudotuspelisarjoilla, joissa voi pelata useammankin heikon ottelun ja juhlia siitä huolimatta mestaruutta kauden päätteeksi.

Allekirjoittanut on seurannut aktiivisesti jääkiekon SM-liigaa sekä NHL:ää vuodesta 1993 ja jalkapallon Englannin Valioliigaa vuodesta 1996, minkä lisäksi muutamaa pykälää pienemmällä seurannalla ovat olleet lisäksi lähes kaikki urheilun eri muodot hiihdosta salibandyyn. Silti 2010-luvun alussa herännyt kiinnostus aktiiviseen NFL:n seuraamiseen jätti nopeasti muut ennen aktiivisesti seuraamani lajit mielenkiinnossa mitattuna täysin varjoonsa. Itselleni – kuten lähes kaikille lajille mahdollisuuden antaneille – NFL ja amerikkalainen jalkapallo on tänä päivänä urheilulaji täysin omassa luokassaan.


Haastankin kaikki lukijat – varsinkin lajia vähemmän tai ei ollenkaan seuraavat viimeistään nyt ottamaan selvää lajista. Tutustumalla aluksi NFL-kauden kulkuun sekä muutamiin liigan tähtipelaajiin saatat yllättyä lajin tarjoamasta viihdearvosta. Myöhemmin lajitietoutta voi syventää perehtymällä lajin taktisiin saloihin, kyseessä kun on loputon opiskelu ja uuden oppiminen sekä ahaa-elämysten jatkumo. Perussääntöihin tutustumisessa auttaa alkuun vaikkapa Madden NFL -videopelisarja, jonka avulla on helppo opetella lajin perusteita sekä tutustua joukkueisiin ja pelaajiin. Yhtäkkiä huomaat olevasi katsomovalmentaja, joka mielestään tietää jokaiseen tilanteeseen hyökkäyksen koordinaattorin antamaa pelikutsua paremman vaihtoehdon.

Antamalla lajille mahdollisuuden voin luvata, että mielikuvat päämäärättömästä isojen ja ylipainoisten miesten välisestä törmäilystä haihtuvat nopeasti savuna ilmaan. Se tapa, jolla huippuatleettinen 150-kiloinen linjamies liikkuu, blokkaa ja taklaa tai miten huippupikajuoksijan aikoihin yltävä laitahyökkääjä harhauttaa kulmapuolustajan ottaakseen vastaan pelinrakentajan millintarkan syötön saa sinut takuulla haukkomaan henkeäsi. Unohtamatta sitä draamaa, mitä otteluiden loppuhetket joukkueiden taktikoidessa pelikellon kanssa tarjoavat.

Jos et vielä seuraa lajia aktiivisesti, niin kannattaa ottaa se seurantaan viimeistään nyt. Super Bowliin päättyvän kauden jälkeinen aika varaustilaisuuksineen ja vapaiden pelaajien markkinoineen tarjoaa lisäksi ainakin kaltaiselleni tilastofriikille todella mielenkiintoisen ajanjakson, jonka jälkeen syyskuussa alkavaa kautta odottaakin kuin joulua konsanaan. NFL:n seuraamisessa pääset alkuun seuraamalla NFLSuomi.comia Facebookissa, jossa julkaisemme liigan tärkeimmät uutiset, kolumnit ja otteluennakot sekä jälkipuinnit suomeksi kirjoitettuna.

Alla muutamia artikkeleita, jotka lukemalla pääset alkuun.

Super Bowl edessä ja jenkkifutiksen säännöt hakusessa?


Näin NFL-kausi etenee

Jenkkifutisko yksinkertainen laji? Katso ote Ramsin hyökkäyksen pelikirjasta ja mieti uudestaan

Jenkkifutis dominoi mennen tullen USA:n tv-markkinoita – katso tilasto maan viime vuoden katsotuimmista ohjelmista

NFL-säännöt: Mikä on “franchise tag”?Lisää NFL-säännöistä voit kuunnella NFL Jenarihait -podcastin erikoisjaksoista:

Liigan historia -erikoisjakso

Pelinumeroita koskevat säännöt

Tuomareiden roolit kentällä

Palkkakatto

Mikä on practise squad?

Säännöt liittyen potkuihin (aloituspotkut, lentopotkut, fake puntit, fair catchit jne)