Kolumni: Onko tämä keskushyökkääjä tulevan kauden sensaatiotulokas? Ehdolla jopa ykkösvaraukseksi

NFL:n tuleva varaustilaisuus järjestetään 26.-28. huhtikuuta Dallasissa AT&T Stadiumilla, minkä jälkeen joukkueiden kokoonpanojen runko alkaa lopullisesti hahmottua. Tulevaa draftia ajatellen media hehkuttaa luonnollisesti muutamaa lahjakasta pelinrakentajaa Josh Rosen, Sam Darnold, Josh Allen ja Baker Mayfield etunenässä. Varaustilaisuudessa on toki mukana useita muidenkin pelipaikkojen pelaajia, joilla on mahdollisuudet nousta nopeammalla aikataululla aivan NFL:n supertähtikategoriaan.

Tälle kaudelle liigaan tulleista keskushyökkääjistä Kareem Hunt, Alvin Kamara, Christian McCaffrey, Leonard Fournette sekä ennen loukkaantumistaan loisto-otteita esittänyt Vikingsin Dalvin Cook nousivat kertaheitolla isoon vastuurooliin joukkueidensa juoksupelien eteenpäinviejinä.

Räjähtävyyttä, voimaa ja iskunkestävyyttä vaativalla keskushyökkääjän paikalla vastuunkantajat ovat usein nuoria vastikään yliopistosta liigaan siirtyneitä pelaajia, joita pahat loukkaantumisetkaan eivät vielä ole ehtineet hidastaa. Äärimmäisen kuluttavan pelipaikan pelaajien ura NFL:ssä on selvästi lyhin kaikki pelipaikat mukaanlukien (keskimäärin vain 2,5 vuotta), minkä useat seurat tuntuvatkin käyttävän säälimättä hyväkseen puristamalla running backeistään kaiken mahdollisen irti sen enempää näitä säästelemättä. Täytyy myös muistaa, että pelaajilla on jo ennen NFL-uraa takanaan useiden vuosien raaka yliopistoura joidenkin kärsittyä jo liigaan tullessaan pahoista loukkaantumisista aivotärähdyksistä puhumattakaan.Tulevassa varaustilaisuudessa tarjolla on muutamia keskushyökkääjiä, jotka nousevat todennäköisesti heti ensi kaudella suuren yleisön tietoisuuteen samaan tapaan kuin Hunt, Fournette ja kumppanit tällä kaudella. Lahjakkaimpana 2018 vuosiluokan RB:nä pidetään lähes yksimielisesti Penn Staten yliopiston helmikuun alussa 21 vuotta täyttävää Saquon Barkleytä, josta joku heikko juoksuhyökkäysjoukkue saa jo ensi kaudeksi timanttisen vahvistuksen. Itse toivon harteesti, ettei ensimmäisen kierroksen ensimmäisen ja neljännen varausvuoron omistava Cleveland Browns nappaisi viihdyttävää ja jopa “Zeke” Elliottia lahjakkaampana pidettyä Barkleyta, vaan mies pääsisi potentiaalisen tulevaisuuden menestysjoukkueen kelkkaan. Näkisin miehen paljon mieluummin vaikkapa kakkosena varaavan New York Giantsin riveissä, ellei joukkue sitten päädy varaamaan avauskierrokselta itselleen vaikkapa tulevaisuuden pelinrakentajaa.

180-senttinen ja 104-kiloinen Barkley on noussut monien papereissa koko varaustilaisuuden lahjakkaimpana pidetyksi hyökkäyspelaajaksi. Monet pitävät viime kaudella juoksupeleissä 1271 jaardia (5,9 jaardia per kanto) ja 18 TD:tä sekä 632 heittojaardia ja kolme TD:tä merkkauttanutta pelaajaa jopa koko varaustilaisuuden parhaana pelaajana. Jo miehen freshman-kausi 2015 näytti kyseessä olevan poikkeuksellisen kovan pelimiehen tämän iskettyä jo tuolloin 11 otteluun 1076 juoksujaardia ja seitsemän TD:tä.

Mitkä ominaisuudet sitten tekevät Barkleystä niin valtavan potentiaalisen hyökkäyksen megatähden? Äärettömän nopea ja uskomattoman vahvan alavartalon omaava keskushyökkääjä pystyy nopeutensa sekä voimansa ansiosta murtautumaan puolustusten linjojen läpi helponnäköisesti, minkä jälkeen vauhtiin päässyttä miestä on erittäin vaikea pysäyttää. Kun tähän lisätään käsittämätön tasapaino, pelinäkemys sekä kyky tehdä nopeita suunnanmuutoksia, voidaan puhua yhdestä liigan tulevien vuosien parhaasta pelaajasta.

Penn Staten ennätyksen yhden kauden edetyissä kokonaisjaardeissa tällä kaudella rikkonut Barkley noussee jo ensi kaudella liigan viihdyttävimpien ja tehokkaimpien keskushyökkääjien joukkoon. Painakaa nimi mieleen ensi kauden alkaessa!

Alla Barkleyn viime kauden highlightseja, joista voi päätellä jotain miehen juoksu-, kiinniotto-, sekä potkunpalauttajankyvyistä:

KUUNTELE MYÖS: Uusimmassa NFL Jenarihait -podcastissa mm. mielenkiintoinen historiikki New England Patriotsin nimen alkuperästä.