Pelinrakentajakaruselli pyörähti liikkeelle – Alex Smith Chiefsistä Redskinsiin

NFL:n ensi kauden pelinrakentajakaruselli pyrähti todenteolla liikkeelle tiistaina, kun Kansas City Chiefs treidasi pitkäaikaisen ykkös-QB:nsa Alex Smithin Washington Redskinsiin vaihdossa kolmannen kierroksen varausvuoroon sekä kulmapuolustaja Kendall Fulleriin. Samalla varmistui käytännössä se, että Redskinsissä viimeistä kaksi kautta franchise tagilla pelannut Kirk Cousins pääsee vihdoin mittauttamaan arvonsa vapailla markkinoilla. Chiefsin kannalta Smithin siirto puolestaan tarkoittaa viime draftissa ensimmäisellä kierroksella varatun ja tulevaisuuden tähtipelinrakentajana pidetyn Patrick Mahomesin aikakauden alkua. Siirto muuttuu viralliseksi vasta offseasonin alkaessa 14. maaliskuuta.Liigan pelinrakentajista päättyneellä kaudella parhaalla QB-ratingilla pelannut 33-vuotias Smith (4042 jaardia, 26 TD:tä, 5 INT) solmi useiden sisäpiiritietojen mukaan Redskinsin kanssa välittömästi neljän vuoden ja 94 miljoonan dollarin sopimuksen, josta 71 miljoonaa ons ns. guaranteed-rahaa. Miehen keskipalkka tulevalla sopimuskaudella on 23,5 miljoonaa dollaria vuodessa, mikä on huomattavasti vähemmän mitä franchise tagin antaminen 29-vuotiaalle Cousinsille olisi seuralle kustantanut. Cousinsin kolmas peräkkäinen FT kun olisi maksanut Redskinsille 34 miljoonaa dollaria tulevalta kaudelta.

Chiefsin kannalta siirto on kaiken kaikkiaan erittäin ymmärrettävä, sillä samalla kun joukkue sai raivattua Smithin ja tämän jättisopimuksen tulokas Mahomesin tieltä, hankki se itselleen myös mahdollisen ykköskulmapuolustajan vuosiksi eteenpäin 22-vuotiaasta Fullerista, unohtamatta kolmannen kierroksen varausvuoroa.

Tulevasta offseasonista voidaan odottaa Cousinsin vapautumisen myötä todella mielenkiintoista, ovathan useat seurat kiinnostuneita parhaassa iässään olevasta pelinrakentajasta. Cousins on yksi viidestä pelinrakentajasta jotka ovat heittäneet yli 4000 jaardia kolmella edellisellä kaudella (muita ovat Brees, Rivers, Ryan ja Stafford). Miehen palveluksista ovat kiinnostuneita ainakin ilman tähtistatuksen pelinrakentajaa tällä hetkellä operoivat Broncos, Cardinals, Jets, Browns sekä Jaguars. Cousins itse sanoi haluavansa voittavaan joukkueeseen jopa palkkapussin kustannuksella, joten ainakin Brownsin nimi voitaneen samantien pyyhkiä pois listalta.

Cousinsin vapautuminen UFA-markkinoille tietänee tilipäivää myös 49ersin pelinrakentaja Jimmy Garoppololle, jonka sopimus päättyy tähän kauteen. 49ers saattaa tägätä Jimmy G:n ensi kaudeksi katsastaakseen kaikki viisi otteluaan 49ers-paidassa voittaneen pelinrakentajan todellisen tason, minkä jälkeen Cousinsin tulevalla offseasonilla saama megasopimus tullee antamaan suuntaviivat myös Garoppolon sopimukselle. Mieletön offseason siis luvassa.