Kirk Cousins kommentoi Alex Smithin siirtoa Redskinsiin: “Täysi yllätys”

Washington Redskinsin ykköspelinrakentajana viimeisen kolmen kauden ajan toiminut Kirk Cousins, 29, kertoo yllättyneensä seuran ilmoitettua kuluvalla viikolla sen hankkivan Kansas City Chiefsin kokeneen pelinrakentaja Alex Smithin, 33, riveihinsä maaliskuussa, heti kun kauden 2018 offseason virallisesti starttaa. Jokaisella kolmella täydellä kaudellaan yli 4000 heittojaardia Redskins-nutussa syöttänyt Cousins on pelannut kaksi viimeistä kautta seuran asettaman franchise tagin alla, mikä on tosin samalla lihottanut miehen tilipussia 44 miljoonalla dollarilla.

Koska Cousins ei tiettävästi vieläkään ollut valmis Redskinsin intresseissä olleeseen pitkään jatkosopimukseen ennen maaliskuuta, tietää Smithin tulo seuraan neljän vuoden sopimuksella Cousinsin päätymistä kauden jälkeen vapaille markkinoille tilanteessa, jossa ainakin 5-6 seuran uskotaan kilpailevan miehen työpanoksesta tuleville kausille.

“Treidi oli täysi yllätys. Tiesin kuitenkin, että päätyminen vapaille markkinoille olisi mahdollista ja että tulee olemaan tunteikas hetki jättää kaupunki josta sinulla on niin paljon muistoja.”, Cousins kertoo ESPN:lle. Mies kertoi myös jutelleensa siirrosta tuoreeltaan sekä seuran omistaja Dan Snyderin että valmentaja Jay Grudenin kanssa: “Valmentaja soitti seuraavana päivänä ja kertoi että koska halusin venyttää päätöstä jatkosta maaliskuulle, heidän oli pakko toimia. He halusivat pitkän jatkosopimuksen, joten ymmärrän myös heidän kantansa ja toivon heille kaikkea hyvää jatkossa. Meillä oli hyvä yhteinen matka”.“En ollut kuullut Smithin siirrosta sanallakaan. Olen vapaa pelaaja maaliskuun 14. päivä, joten katsotaan mitä tulevaisuus tuo mukanaan. En ole saanut päättää seuraani sitten vuoden 2007, jolloin valitsin Michigan Staten yliopiston, joten senkin takia kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus”, Cousins jatkaa.

Cousins on Redskinsin 4. kierroksen varaus vuodelta 2012. Viime kaudella 27 TD:tä ja 13 syötönkatkoa heittänyt mies nousi seuran aloittavaksi pelinrakentajaksi kaudella 2015. “Kauden 2015 jälkeen olin valmis pitkään jatkosopimukseen, mutta seura halusi lisää aikaa ja näyttöjä. 2016 kauden jälkeen hyökkäyksen koordinaattorimme Sean McVay lähti Ramsiin ja minä puolestani halusin katsoa tilannetta lyhyemmällä aikajänteellä. Silloin pitkästä jatkosta ei oikeastaan edes käyty keskusteluja. Tällä kaudella olin jälleen halukas jatkoon, mutta halusin samaan aikaan edetä rauhassa ja katsoa omat korttini, mikä puolestaan asetti seuran kovaan paikkaan”, Cousins kertaa omaa näkökulmaansa vuosia kestäneestä umpikujasta sopimusrintamalla.

Redskinsin hankkiessa runkosarjassa liigan parhaalla QB-ratingillä Chiefsissä esiintyneen kokeneen Smithin neljän vuoden ja 71 miljoonan taalan sopimuksella avasi se samalla tulevan offseasonin pelinrakentajamarkkinat todenteolla. Vapaiden markkinoiden kuumin pelinrakentajanimi Cousins saakin valita tulevan työnantajansa todella isosta joukosta halukkaita ottajia.

Cousins myöntääkin, että muiden joukkueiden tähtipelaajien lobbausyritykset tuntuvat mairittelevilta. Muiden muassa Broncosin tähtitukimies Von Miller sekä Brownsin Joe Thomas ovat julkisesti kosiskelleet miestä seuroihinsa. “Tuntuu aina imartelevalta kuulla jotain vastaavaa. Se osoittaa samalla sen että sinulla on edessäsi useita hienoja mahdollisuuksia ja toivottavasti löydämme niistä meille parhaiten sopivan”, Cousins järkeilee.

Cousinsin mukaan tärkein prioriteetti tulevan seuran valintaa tehdessä on puhtaan rahan sijaan menestyvään organisaatioon pääsy, joskin vaikkapa AFC:n finaaliin tällä kaudella edenneen Jaguarsin esimerkki osoitti, että tie pohjalta huipulle voi tapahtua nopeallakin aikataululla. “Vapaille markkinoille pääsy on ainutkertainen mahdollisuus, joka saattaa tapahtua vain kerran urasi aikana. Haluan nauttia tästä mahdollisuudesta ja ottaa siitä täyden hyödyn irti varmistaen sen, että teemme lopulta oikean päätöksen”, mies päättää.

Cousinsin tulevina seuravaihtoehtoina on mainittu mm. Broncos, Cardinals, Jets, Browns ja Giants. Sopimus saattaa hyvinkin olla linjassa Lionsin pelinrakentaja Matthew Staffordin vastaavan kanssa, ja miehen arvioidaankin tienaavan tulevasta pahvistaan noin 30 miljoonaa taalaa kaudelta.