Philadelphia Eagles voitti seurahistoriansa ensimmäisen Super Bowlin upean trillerin päätteeksi!

Philadelphia Eagles voitti seurahistoriansa ensimmäisen Super Bowlin kukistamalla viisi mestaruutta tällä vuosituhannella voittaneen New England Patriotsin lukemin 41-33. Järjestyksessään 52. Super Bowl ei jättänyt tälläkään kertaa kylmäksi, vaan New England Patriots ja Philadelphia Eagles tarjosivat miljoonayleisölle mielettömän pisteilotuksen, jossa puolustukset jätettiin täysin statistin rooliin Tom Bradyn ja Nick Folesin orkesteroidessa hyökkäyksiään upealla varmuudella pistesuorituksesta toiseen. Hyökkäykset tulittivat ottelussa kaikkien aikojen yhden ottelun jaardiennätyksen, 1151 jaardia.

“Puolustukset voittavat mestaruuksia” -fraasi lensi roskakoriin hyökkäysten takoessa pisteitä lähes ottelun jokaisella hyökkäysvuorolla. Patriots koki pahan takaiskun toisen neljänneksen alussa kärkilaitahyökkääjä Brandin Cooksin kärsittyä aivotärähdyksen Malcolm Jenkinsin kovan taklauksen seurauksena. Miehen poissaolo vei hyökkäykseltä osan pitkien pelien uhasta, joskaan tilastoissa Cooksin puuttuminen ei näkynyt hyökkäyksen tehdessä yhdestä liigan parhaista puolustuksista reikäjuustoa. Ensimmäisen jakson erikoisuus oli Eaglesin pelaamaa kikkapeli, jossa sisempi laitahyökkääjä Trey Burton heitti ja pelinrakentaja Foles nappasi pallon kiinni viimeistellen samalla Super Bowl -historian ensimmäisen pelinrakentajan kiinniotto-TD:n. Jenkkipoppari Justin Timberlaken tähdittämälle puoliajalle mentiin lopulta Eaglesin 12-22-johtoasemassa.Ensimmäisellä jaksolla vain yhdeksän kiinniottojaardia merkkauttanut Patriotsin hyökkäyksen megatähti Rob Gronkowski nousi toisella jaksolla isosti mukaan pelitapahtumien keskiöön. Sisempi laitahyökkääjä nappasi jo ensimmäisellä draivilla uskomattomat 68 kiinniottojaardia huipentaen hyökkäysvuoron ensimmäiseen touchdowniinsa. Miehen toinen upea TD-kiinniotto viimeisen neljänneksen kuudennella minuutilla vei lisäpistepotkun jälkeen Patriotsin ensimmäistä kertaa johtoon tilanteen ollessa sen hyväksi 33-32.

Eagles-hyökkäys ei tästä säikähtänyt vaan rutisti heti perään pitkän hyökkäysvuoron, joka päättyi sisemmän laitahyökkääjä Zach Ertzin syöksyttyä pallon maalialueelle TD:n arvoisesti. Epäonnistuneen kahden lisäpisteen yrityksen jälkeen Bradylle jäi 2.21 aikaa kiriä Eaglesin 33-38-johto umpeen. Eaglesin puolustuksen linjamies Brandon Graham iski kuitenkin pallon Bradyn käsistä heti draivin aluksi ottelun ensimmäisellä säkityksellä, minkä jälkeen Eagles pääsi hyökkäämään ja kuluttamaan kelloa reilun 30 jaardin päästä Patriotsin maalista. Eagles-hyökkäys ei kuitenkaan onnistunut omalla draivillaan paketoimaan ottelua, vaan se joutui turvautumaan neljännellä yrityksellään 46-jaardiseen kenttäpotkumaaliin jättäen Patriotsille 1.05 minuuttia aikaa iskeä peli tasoihin TD:llä sekä onnistuneella kahden lisäpisteen yrityksellä.

Omalta yhdeksän jaardin linjalta lähtenyt Patriotsin viimeinen hyökkäysvuoro ilman aikalisiä eteni aina 4 & 10 -tilanteeseen ennen kuin Bradyn onnistui saada hyökkäyksensä uusiin yrityksiin. Viimeisten sekuntien hail mary -yritys ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja Eagles pääsi juhlimaan seurahistoriansa ensimmäistä Super Bowlin voittoa uskomattoman trillerin päätteeksi. Eaglesin varsin tuuliajolla ottelussa ollut puolustus ei päästänyt koko kaudella ainuttakaan TD:tä otteluiden viimeisten kahden minuutin aikana ja se onnistuikin lopulta pysäyttämään Patriotsin hyökkäyksen tärkeimmällä hetkellä ottelun lopussa.

Molempien joukkueiden pelinrakentajat olivat ottelussa erittäin vahvasti esillä. Tom Brady rikkoi ottelussa viime vuoden Super Bowl -ennätyksensä heitetyissä jaardeissa linkoamalla palloa komeat 505 jaardia, minkä lisäksi mies heitti kolme TD:tä. Patriots-hyökkäys ei joutunut lentopotkaisemaan ottelussa ainuttakaan kertaa ja ottelu ratkesikin lopulta Patriotsin puolustuksen kyvyttömyyteen pysäyttää Eaglesin väkevää hyökkäyspeliä. Eagles-pelinrakentaja Folesin lukemat ottelussa olivat 373 heittojaardia ja kolme heitettyä TD:tä, yksi syötönkatko sekä yksi kiinniotettu TD. Hyökkääjistä Patriotsin kokenut kaksikko Danny Amendola ja Rob Gronkowski olivat jälleen palkkapussinsa arvoisia Amendolan kerättyä 152 kiinniottojaardia Gronkowkskin niitattua tauluun 116 jaardia ja kaksi TD:tä. Eaglesin tilastoykkösenä kiinniottojaardeissa komeili joukkueen kolmoskeskushyökkääjä Corey Clement, joka nappasi 100 heitto- ja yhdeksän juoksujaardia sekän TD:n. Vanhaa seuraansa vastaan pelannut keskushyökkääjä LeGarrette Blount juoksi ottelussa 90 jaardia tehden siinä sivussa yhden TD:n päästen juhlimaan Super Bowlin voittoa toisena vuotena peräkkäin.

Ottelussa tehtiin yhteensä uskomattomat 74 pistettä, mikä jäi vain pisteen Super Bowlin kaikkien aikojen pisterikkaimmasta pelistä. Ottelun arvokkaimpana pelaajana palkittiin kakkospelinrakentajan paikalta runkosarjan lopulla Eaglesin avaukseen loukkaantuneen Carson Wentzin tilalle nostettu Nick Foles. Folesista tuli sitten Bradyn debyyttikauden ensimmäinen kakkospelinrakentaja, joka on onnistunut johdattamaan joukkueensa Super Bowlin voittoon. Eagles on voittanut NFL-mestaruuden ennen Super Bowl -aikakautta kolmasti, vuosina 1948, 1949 ja 1960. Super Bowleja on pelattu vuodesta 1966, joten voitto Super Bowlissa on seuralle sen historian ensimmäinen. Lämpimät onnittelut Eaglesin faneille mestaruudesta ja kaikille lukijoille isot kiitokset tästä kaudesta!

NFL ei kauden päättymisestä huolimatta jää tauolle, vaan offseason varaustilaisuuksineen sekä vapaiden pelaajien markkinoineen tuovat mielenkiintoa jenkkifutisfaneille vielä usean kuukauden ajaksi. NFLSuomi seuraa tiiviisti offseasonin tapahtumia – pysykää mukana menossa!

LUE MYÖS: Nick Folesin nousu unohdetusta varamiehestä Super Bowlin MVP:ksi hakee vertaistaan