Super Bowl LII -ennakko: New England Patriots – Philadelphia Eagles

Amerikkalaisen jalkapallon kausi huipentuu sunnuntain ja maanantain välisenä yönä klo 1.30 Suomen aikaa alkavaan spektaakkeliin, jossa kohtaavat kolmatta mestaruuttaan neljän vuoden sisällä jahtaava liigan kestomenestyjä, AFC:n mestari New England Patriots sekä ensimmäistä kertaa sitten kauden 2004 Super Bowlissa pelaava NFC:n mestari Philadelphia Eagles. Ottelu pelataan yhdellä maailman komeimmista urheilupyhätöistä, vuosi sitten Minneapolisiin valmistuneella U.S Bank Stadiumilla.

Liigan viimevuotisesta loppuottelusta muodostui Super Bowl -historian jännittävin trilleri Patriotsin noustessa päätösneljänneksellä 3-28-tappiotilanteesta jatkoaikavoittoon Atlanta Falconsia vastaan, ja myös tämänvuotisesta loppuottelusta voidaan odottaa viihdyttävää kahden liigan kenties parhaiten valmennetun joukkueen ottaessa yhteen. Molemmat joukkueet olivat konferenssiensa parhaat jo runkosarjassa kummankin napattua 16 ottelun runkosarjassa 13 voittoa. Patriots kaatoi pudotuspeleissä Tennessee Titansin sekä Jacksonville Jaguarsin, kun taas Eagles raivasi tieltään Atlanta Falconsin sekä Minnesota Vikingsin.

Hyökkäykset – historian paras pelinrakentaja vs kakkos-QB

Tämänvuotinen Super Bowl on jälleen kerran perinteinen loistavan hyökkäyksen (Patriots) sekä timantinkovan puolustuksen (Eagles) kohtaaminen, joskin ennakkosuosikin viitan Patriotsin harteille asettaa kokemuksen lisäksi se fakta, että Eagles lähtee otteluun kakkospelinrakentajallaan Nick Folesilla loistokauden pelanneen ykköspelinrakentaja Carson Wentzin loukattua polvensa aivan runkosarjan lopulla. Foles on kuitenkin osoittanut pudotuspeleissä sen, ettei joukkueen peli ehkä sittenkään kaadu miehen suorituksiin – varsinkin toissaviikkoisen NFC:n konferenssifinaalin 38-7-murskavoitto timantinkovaa Vikings-puolustusta vastaan oli mieheltä todellinen osoitus kyvystä porata aukkoja myös loistavia puolustuksia vastaan. Miestä koko uran ajan vaivannut epätasaisuus taas luo synkkiä pilviä Eaglesin ylle – kumpi Foles nähdään kentällä tällä kertaa?

Folesin urakkaa helpottaa mainio keskushyökkääjäkolmikko LeGarrette Blount, Jay Ajayi, Corey Clement, jonka ansiosta Eaglesillä on heittää kentälle jatkuvasti tuoretta juoksupelivoimaa. Eagles viljelee myös paljon ns. Run-Pass Option -pelejä sekoittaen tällä vastustajiensa puolustuksia ja antaen pelinrakentajalleen lisäaikaa heittopeleissä. Lisäksi vahvan hyökkäyslinjan ohella joukkueelta löytyy kohtalaisen hyvä kiinniotto-osasto, ykkösniminään laitahyökkääjät Alshon Jeffery, Nelson Agholor sekä sisempi laitahyökkääjä Zach Ertz. Jos löytyy Patriotsilta vahva hyökkäys, sitä se on Eaglesilläkin – ainakin paperilla. Joukkue teki runkosarjassa kolmanneksi eniten pisteitä (28,6), joskaan tilasto ei Wentzin poissaollessa ole aivan yksi yhteen vertailukelpoinen nykyisen kokoonpanon kohdalla.

Patriotsin menestyksen kulmakivenä läpi tämän vuosituhannen toiminut pelinrakentajalegenda Tom Brady pelasi vielä 40-vuotiaanakin loistavan, MVP-tasoisen runkosarjan ja mies hakeekin varhain maanantaiaamuna jo kuudetta Super Bowl -voittoaan. Viiden voiton lisäksi Bradyllä on tilillään myös kaksi hävittyä Super Bowlia. Neljästi Super Bowlin parhaana palkittu historian kiistatta paras pelinrakentaja on osoittanut lukemattomia kertoja urallaan pystyvänsä nostamaan tasoaan tärkeimmällä ja kovimmalla hetkellä, mistä viimeisimmät muistutukset ovat viime vuotisen Super Bowl -historian komeimman nousun arkkitehtinä toimimisen lisäksi parin viikon takaa, jolloin mies nosti omalla suorituksellaan Patriotsin 24-20-voittoon Jaguarsista – jälleen kerran viimeisellä neljänneksellä – jo epätoivoiselta tuntuneesta 10-20-tilanteesta.

Patriotsin hyökkäyspeli nojaa vahvasti heittopelien varaan, mitä edesauttaa keskushyökkääjäkolmikon kyky osallistua aktiivisesti myös heittopeleihin pallon kiinniottajan roolissa. Joukkue keräsi runkosarjassa eniten kokonaisjaardeja (394,2 per ottelu) ja toiseksi eniten heittojaardeja (276,1), minkä lisäksi se teki keskimäärin saman verran pisteitä kuin Eagles (28,6) ollen tässäkin tilastossa kakkospaikalla. Juoksupeleissä ykkösvastuu langennee Dion Lewisin harteille, sen sijaan heittopelien ykköskohteina Bradyllä toimivat sisempänä laitahyökkääjänä pelaavan supertähti Rob Gronkowskin lisäksi upeita otteita jälleen pudotuspeleissä esittänyt kokenut laitahyökkääjä Danny Amendola sekä vauhtikone Brandin Cooks, jonka tulo seuraan täksi kaudeksi on paikannut varsin mukavasti lähes koko kauden sivussa olleen Julian Edelmanin poissaoloa.Puolustukset – Kumpi hallitsee redzonea?

Se, kumpi puolustuksista pystyy hallitsemaan paremmin kenttää varsinkin maalialueelle tultaessa, toimii merkittävässä roolissa ottelun voiton kannalta. Kummankaan joukkueen puolustus ei ole tällä kaudella päästänyt paljoa pisteitä (keskimäärin 17-18 per ottelu). Patriotsin ehkä hieman aliarvostettu ja usein hyökkäysjoukkueen varjoon jäävä puolustus päästi liigassa neljänneksi eniten jaardeja, mutta varsinkin redzonella se oli todella varma päästäen kaikista liigan joukkueista viidenneksi vähiten pisteitä. Patriots-puolustus ei ole sallinut vastustajilleen ainuttakaan yli 20-jaardista TD-heittoa sitten lokakuun, joten konferenssifinaalissa pitkillä heittopeleillä tuhoa tehneen Eagles-hyökkäyksen onkin keksittävä tällä kertaa toiset aseet voittaakseen. Pelkkien kenttäpotkumaalien varaan joukkue ei voi perustaa hyökkäyspeliään silloin, kun vastustajan hyökkäyspeliä johtaa Tom Brady -niminen herrasmies.

Patriotsin puolustuksella on riveissään muutamia nimimiehiä, mutta varsinaisia liigan megatähtiä sen puolustuksesta ei löydy. Tärkeimpiä palasia joukkueen puolustuksessa ovat linjan endinä pelaava Trey Flowers sekä puolustuksen takakenttä, safetykaksikko Devin McCourty-Patrick Chung sekä kulmapuolustajat Stephon Gilmore ja Malcolm Butler. Ei myöskään sovi unohtaa Steelersistä verivihollisen riveihin kesken kauden siirtyneen 39-vuotiaan tukimieslegenda James Harrisonin panosta.

Eagles oli runkosarjassa liigan vahvin puolustusjoukkue juoksupelejä vastaan, kun taas heittopeleissä joukkue oli hieman enemmän ongelmissa. Joukkueen puolustuksen linja on käsittömättömän hyvä ja varsinkin kaksikko Fletcher Cox- Brandon Graham pystyy murskaamaan hyökkäyksiä omalla dominanssillaan. Tukimiesosastolta löytyy atleettinen joskin miesvartioinnissa heikko Myles Kendricks, minkä lisäksi safetynä pelaava Malcolm Jenkins on todellinen takakentän viimeinen lukko.

Erikoisjoukkueet

Special teamsin roolia ottelun ratkaisun kannalta ei kannata sitäkään väheksyä. Patriots tekee tälläkin osastolla kerta toisensa jälkeen kellontarkkaa työtä pakottaen vastustajan hyökkäysjoukkueen heikkoihin kenttäasetelmiin. 34-vuotias potkaisija Stephen Gostkowski on kovissa tilanteissa marinoitunut konkari, jolla ei ole tapana jäätyä tärkeilläkään hetkillä. Eaglesin potkaisija Jake Elliott puolestaan on 23-vuotias tulokas, jonka päänupin kestävyyttä ei olla vielä testattu kunnolla isoissa peleissä.

Kokemuksen merkitys

Kuudetta Super Bowl -voittoaan Bradyn tavoin tavoitteleva valmentajavelho Bill Belichick ehti jo lyttäämään kokemuksen merkityksen pudotuspeleissä – fakta jonka jokainen urheilusta vähänkään ymmärtävä tietää pelkäksi mediapeliksi. Vuosi sitten mestaruutta juhlineella Patriotsilla on riveissään 32 Super Bowlissa pelannutta pelaajaa Eaglesin seitsemää vastaan, mikä ei voi olla näkymättä jossain määrin pelaajien kehonkielessä. Viikon pituinen valtava mediahuomio sekä täysin ainutlaatuinen ja pidennetyn kaavan mukaan pelattava ottelutapahtuma vaativat totuttelua ja onkin täysin absurdia väittää, etteikö aiemmasta kokemuksesta olisi hyötyä joukkueiden juostessa kentälle. Monen tähtipelaajan taso on romahtanut Super Bowlissa huolimatta tuhansista tehdyistä toistoista, joten varsinkin Eaglesin kohdalla uudenlaisen painetilan käsittely nousee todella suureen rooliin.

Seiska nyt 9 nroa VAIN 25 e + tilaajalahja
Tilaa Seiska, saat kaupanpäälle 59e arvoisen kellon tai 49e arvoisen laukun!

Seuraa näitä pelaajia

Tom Brady, QB

Kaikille jopa lajia vähemmän seuraaville Bradyn nimi on varmasti tuttu, sen verran pitkään lajilegenda on kenttiä dominoinut ja esiintynyt niin usein myös suomalaisille tutussa Super Bowlissa. Pelkkä juuri liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Bradyn läsnäolo herättää vastustajien puolustuksissa valtavaa kunnioitusta, ja bradynpelko tuntuu nykyään kasvavan moninkertaiseksi varsinkin ottelun loppuhetkillä. Bradyn ja Eagles-pelinrakentaja Nick Folesin matchup tuleekin olemaan ottelunkulun kannalta ratkaiseva.

Rob Gronkowski, TE

Kenties lajihistorian paras sisempi laitahyökkääjä on leppoisasta luonteestaan huolimatta todellinen ihmishirviö, eikä 198-senttistä ja 120-kiloista atleettia kannata edes yrittää pysäyttää yhden puolustajan miesvartioinnilla. Konferenssifinaalissa aivotärähdyksen saaneen Gronkin pelaaminen Super Bowlissa varmistui vasta torstaina, joten miehen pelikunto näytteleekin ottelun kulun kannalta suurta roolia. Bradyn suosituimman heittokohteen varjostaminen langennee pääasiassa Eaglesin safety Malcolm Jenkinsin harteille, joskin apujoukkojen on oltava välittömästi paikalla aina Gronkin saadessa pallon lapasiinsa. Varsinkin redzonelle tultaessa Gronkowski on puolustukselle lähes mahdoton pideltävä.

Danny Amendola, WR

Kokenut 32-vuotias Patriotsin laitahyökkääjä nousee vuosi vuodelta valokeilaan nimenomaan pudotuspeleissä, ja miehen uskomattomia kiinniottoja voikin ihailla Youtubesta mielin määrin. Vain 180-senttinen “Playoff” lempinimeä kantava isojen pelien mies otti roolia viimeksi kaksi viikkoa sitten viimeistellen molemmat Patriotsin loppukirin TD:t. Miehellä on juuri nyt meneillään lentokeli, joka saa varmasti erityishuomion myös Eagles-puolustukselta. Runkosarjassa eniten heittojaardeja keränneelle New Orleans Saintsistä täksi kaudeksi hankitulle vauhtikone Brandin Cooksille Amendolan nykyvire avaa puolestaan väyliä pitkiin heittopeleihin.

Nick Foles, QB

Viime kaudet kakkospelinrakentajan roolissa liigaa tahkonnut ja runkosarjan lopussa Wentzin loukkaannuttua avauspaikan itselleen saanut 29-vuotias Eagles-pelinrakentaja oli viime viikolla mies paikallaan, minkä lisäksi kauden 2013 tilasto 28 TD:tä ja vain kaksi syötönkatkoa osoittaa miehen pystyvän parhaillaan ilmiömäisiin suorituksiin. Tästä huolimatta Folesin yksilösuoritus lienee ottelun kannalta ratkaisevin – epätasainen pelinrakentaja kun voi heikon päivän osuessa kohdalle hävitä yksin koko ottelun. Erittäin mielenkiintoista seurata Folesin paineensietokyvyn riittävyyttä.

Zach Ertz, TE

Patriotsin tapaan myös Eaglesilta löytyy todella isokokoinen redzone-uhka sisemmän laitahyökkääjän paikalta 196-senttisen ja 113-kiloisen Ertzin muodossa. Runkosarjassa kahdeksan TD:tä haalinut mies saanee tanssikavaljeerikseen Patsin takakentän Patrick Chungin, joka pelasi hänkin vakuuttavan kauden.

Fletcher Cox, DT

Eagles-puolustuslinjan lähes 140-kiloinen ykköspelote pystyy hoitelemaan yksin hyökkäyslinjan pari keskimmäistä pelaajaa, mikä taas jättää tilaa linjan päädyssä pelaavalla Brandon Grahamille, joka kahmi runkosarjassa 9,5 säkitystä. Kaksikon vastuulla on pitkälti kiireen luominen Bradyn heittopeleihin. Eaglesin on saatava luotua jatkuva paine Bradylle, sillä aikaa saadessaan mies kyllä löytää kentältä pallonmentävät reiät.

Tiivistelmä

Järjestyksessään 52. Super Bowlilla on ennakkoon ajateltuna kaikki ainekset todella viihdyttävään kauden huipennukseen. Loistavat valmennusstaffit takaavat sen, että kikkapusseja tyhjennettäessä taskusta löytyy varmasti monta katsojien silmiä hivelevää yllätystä. Kumman valmennus pystyy reagoimaan toisen tarjoamaan haasteeseen paremmin ja nopeammin, on vahvoilla. Patriotsin peli lähti konferenssifinaalissa rullaamaan vasta toisella jaksolla sen siirryttyä nopeaan lähes no huddle -hyökkäykseen, mikä ei jättänyt Jaguarsin puolustukselle juurikaan aikaa vaihtaa pelaajia downien välissä. Eagles-puolustuksen onkin saatava Patriotsin hyökkäyspeli kuriin ottelun alussa, sillä maalintekokilpailussa New England on vahvoilla. Eagles-hyökkäyksen olisi puolestaan onnistuttava väsyttämään Patriots-puolustusta pitkillä hyökkäysvuoroilla käyttäen hyväkseen sen vahvaa keskushyökkääjäkolmikkoa, joka pysyy kierrätyksen ansiosta tuoreena tarjoten jatkuvasti uhkan isoille juoksupeleille. Nappaako Patriots historiansa kuudennen Lombardi Trohyn, vai onnistuuko kahdesti Super Bowlissa häviävänä osapuolena vieraillut Eagles vihdoin voittamaan ensimmäisen Lombardi Trophynsa? Wingsit tulille ja nauttimaan, upeaa Super Bowl LII:tä kaikille!

Super Bowl LII -lähetys katsottavissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 5.2.2018 kello 1.00 alkaen ilmaiseksi Viafree-palvelussa sekä Viasat Urheilu- ja Viasat Jääkiekko -kanavilla. Itse ottelu potkaistaan aloitussemerominoiden jälkeen käyntiin noin kello 1.30. Super Bowl legendaarisine mainoksineen on sekin katsottavissa 11 euron hintaan NFL:n nettisivuilta.

LUE MYÖS: Infopaketti NFL:n seuraamiseen


Super Bowl edessä ja jenkkifutiksen säännöt hakusessa? Lue tämä!

Kuuntele myös kattava NFL Jenarihait -podcastin Super Bowl -spesiaali täältä.