NFL:n vapaiden pelaajien markkinat käyntiin keskiviikkona – kuka räjäyttää pankin?

NFL:n offseasonin mielenkiintoisin päivä on edessä tämän viikon keskiviikkona, kun liigan rajoittamattomien vapaiden agenttien UFA-markkinat avautuvat illalla Suomen aikaa. Seuroilla on käytössään yhteensä yli miljardin dollarin edestä pelimerkkejä, joten raha totisesti vaihtaa omistajaa keskiviikkona seurojen syytäessä vapautuville pelaajille toinen toistaan suurempia sopimuksia.

Yhtenä kovimmista törsääjistä pidetään New York Jetsiä, jolla on palkkakatossaan lähes 90 miljoonaa dollaria tilaa uusille hankinnoille. Seuran johto on lisäksi jo ilmoittanut Jetsin lähtevän UFA-markkinoille aggressiivisella asenteella. Siirtomarkkinoiden tähän asti aktiivisimmat seurat ovat olleet Los Angeles Rams, Cleveland Browns sekä vanhoja tähtiään aktiivisesti kaupannut Seattle Seahawks. Tämän vuotisten UFA-markkinoiden mielenkiinnonkohde numero yksi on kuitenkin pelinrakentajakaruselli, joka pyörähtää todenteolla käyntiin vasta Kirk Cousinsin päätettyä tulevan kauden seurastaan. Monien sisäpiirilähteiden mukaan Cousinsin valinta on kääntymässä Vikingsin puoleen, joskin ainakin Broncosilla ja Jetsillä lienee edelleen sanansa sanottavana. Cousins-kilvan hävinneet joukkueet puolestaan kisaavat seuraavaksi mielenkiintoisimmista nimistä, joihin kuuluvat ainakin Vikings-kolmikko Case Keenum, Sam Bradford ja Teddy Bridgewater.

Useiden seurojen tulevan kauden menestysmahdollisuudet lepäävätkin tällä hetkellä pitkälti nimenomaan avoinna olevan pelinrakentajakysymyksen ratkaisussa. Saako Colts megatähtensä Andrew Luckin vihdoin pelikuntoon? Entä onnistuvatko Broncos, Bills ja Cardinals löytämään toimivat ratkaisut lajin tärkeimmälle pelipaikalle?

Liigan viime vuosien suurin vitsinaihe Cleveland Browns on ollut siirtomarkkinoiden viime päivien aktiivisin seura. Vain yhden voiton kahden edelliskauden aikana saalistaneet ohiolaiset ovat törsänneet viime päivien aikana urakalla hankkien mm. Billsin pelinrakentaja Tyrod Taylorin sekä Dolphinsin tehokkaan slot receiver Jarvis Landryn. Molempien tulevan kauden sopimusten arvo on muhkeat 16 miljoonaa dollaria. Seura treidasi lisäksi vuoden 2015 1. kierroksen varauksesnsa, DT Danny Sheltonin Patriotsiin. Treidi tarkoitti samalla sitä, ettei kukaan Brownsin vuosien 2012-2015 seitsemästä 1. kierroksen varauksesta pelaa enää seurassa. Brownsilla on edelleen korkeiden varausvuorojen lisäksi palkkakatossaan 81 miljoonaa dollaria pelivaraa, joten siltä on odotettavissa lisää isoja peliliikkeitä UFA-markkinoiden avautuessa. Viime päivien treidit yhdistettynä Steelersistä tulleeseen uuteen hyökkäyksen koordinaattoriin Todd Haleyyn varmasti nostavat myös Brownsin kiinnostavuusastetta vapaiden pelaajien keskuudessa.

NFC Westin puolella Los Angeles Rams kasaa itselleen todella nimekästä rosteria ja tällä hetkellä joukkue vaikuttaa paperilla divisioonansa selvältä ennakkosuosikilta. Varsinkin uudet kulmapuolustajahankinnat Aqib Talib sekä Marcus Peters muodostavat tulevalla kaudella äärimmäisen kovan takapuolustuksen, minkä lisäksi seuralla on riveissään sekä päättyneen kauden parhaaksi valittu hyökkääjä Todd Gurley että parhaaksi puolustajaksi valittu Aaron Donald. Liigan nuorimman päävalmentajan Sean McVayn työkalupakki näyttääkin tällä hetkellä pelottavan hyvältä.

Seahawksin kaupatessa tähtiään 49ersilla on kaikki saumat nousta Ramsin kovimmaksi haastajaksi NFC Westissä tulevalla kaudella. Richard Shermanin hankinta ainakin oli onnistunut hauiksen näyttö seuralta antaen samalla vapaille markkinoille signaalin siitä, että Bay Arean nukkuva jättiläinen on tosissaan tulevan kauden suhteen. Ninersilla on edelleen palkkakatossaan 70 miljoonan dollarin edestä pelimerkkejä, joten myös tältä suunnalta voidaan odottaa isoja sopimusuutisia keskiviikkoiltana. Joukkueella on vihdoin oikeat henkilöt kolmella tärkeällä positiolla – GM:nä, päävalmentajana sekä pelinrakentajana, mikä auttaa taatusti kilpailussa vapaista pelaajista. Seura kaipaa vahvistusta ennen kaikkea niin keskus- kuin laitahyökkääjäosastoilleen sekä hyökkäyksen linjaan, minkä lisäksi ainakin yksi tasokas pass rusher sekä tukimies lienevät hakukriteereiden kärkipäässä.

Äsken mainittujen seurojen lisäksi monet tähän saakka hissukseen olleet organisaatiot saattavat räjäyttää pankin UFA-markkinoilla muokaten samalla tulevan kauden asetelmia yllättävään suuntaan. NFL-fanin kissanpäivät ovat nyt totisesti käsillä!

NFLSuomi seuraa tarkasti keskiviikkona käynnistyviä UFA-markkinoita. Kaikki liigan tärkeimmät siirto- ja sopimusuutiset löydät SOPIMUSUUTISET-sivulta. Pysy mukana UFA-markkinoiden uusimmissa käänteissä ja seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä
.