NFL Draft 2018 alkoi jymypaukulla – yllätysnimi varaustilaisuuden ykkösnimenä

NFL:n tämänvuotinen varaustilaisuus alkoi heti yllätyksellä, kun ensimmäisenä varausvuorossa ollut, viime kaudella kokonaan ilman voittoa jäänyt Cleveland Browns nappasi riveihinsä Oaklahoman yliopiston pelinrakentaja Baker Mayfieldin, joka heitti viimeisellä yliopistokaudellaan 4627 jaardia, 43 TD:tä ja vain kuusi syötönkatkoa. 23-vuotias hallitseva Heisman Trophy -voittaja haastaa tulevalla kaudella Billsistä hankitun Tyrod Taylorin isolla kädellä joukkuettaan uudistaneen Brownsin aloittavan pelinrakentajan paikasta.

Mayfieldin valinta ykkösenä jätti yleisesti varaustilaisuuden parhaana pelaajana pidetyn Penn Staten keskushyökkääjä Saquon Barkleyn kakkosena varanneelle New York Giantsille, joka sai näin riveihinsä pitkästä aikaa todellisen tähti-RB:n. Aiemmin viikolla esikoistyttärensä syntymää todistanut Barkley merkkautti kahdella viimeisellä yliopistokaudellaan kummallakin upeat 18 juoksu-TD:tä ja lähes 1500 juoksujaardia. Lisäksi mies on tehokas heittopelien kiinniottaja, joka tuo valtavan lisäaseen Giantsin tulevan kauden hyökkäyspeliin.

Ennakkoon monien NFL-asiantuntijoiden papereissa tilaisuuden ykköspelinrakentajana pidetty USC:n Sam Darnold varattiin puolestaan kolmantena vuorossa olleeseen New York Jetsiin. Neljäntenä jälleen vuorossa ollut Cleveland Browns varasi tulevaisuuden takuuvarmana tähtipelaajana pidetyn kulmapuolustaja Denzel Wardin.

Varaustilaisuuden ensimmäinen treidi nähtiin ennen seitsemättä varausvuoroa, kun Buffalo Bills hankki itselleen alunperin Tampa Bay Buccaneersille kuuluneen varausvuoron, jolla se nappasi uskomattomalla heittokädellä varustetun Wyomingin pelinrakentaja Josh Allenin. Buccaneers sai vaihdossa Billsin avauskierroksen 12. varausvuoron sekä kaksi toisen kierroksen varausvuoroa (53. ja 56.). Bills puolestaan hankki itselleen tulevaisuuden ykköspelinrakentajan sekä kirittäjän tulevalla kaudella pelinrakentajavastuuta lähtökohtaisesti kantavalle A.J. Carronille.

Toinen treidi nähtiin ennen 10. varausvuoroa, kun Arizona Cardinals hankki itselleen alunperin Oakland Raidersille kuuluneen vuoron, jolla se nappasi edelleen vapaana olleen UCLA:n pelinrakentaja Josh Rosenin. Raiders sai vaihdossa varaustilaisuuden 15., 79., sekä 152. varausvuorot. Useiden asiantuntijoiden jopa varaustilaisuuden kahden kärkivarauksen joukkoon rankkaamalla Rosenilla on kaikki saumat nousta jo tulevalla kaudella Cardinalsin aloittavan pelinrakentajan paikalle uransa lopettaneen Carson Palmerin seuraajaksi. Surkeasta puolustuksesta viime kaudella tunnetuksi tullut Raiders puolestaan jätti tarjolla olleet top-10-tason puolustajat (Tremaine Edmunds ja Derwis James) valitsematta ja nappasi 15. varausvuorolla hyökkäyksen tackle Kolton Millerin.

Draftin kolmannesta treidistä ilmoitettiin ennen 14. varausvuoroa, kun New Orleans Saints hankki alunperin Green Bay Packersille kuuluneen vuoron kovaan hintaan – Saints luovutti oman avauskierroksen 27. varausvuoronsa, tilaisuuden 147. varausvuoron sekä ensi vuoden 1. kierroksen varausvuoronsa Packersille hankkiakseen puolustuslinjan endinä pelaavan Marcus Davenportin, jota pidettiin yleisesti 1. kierroksen loppupään varauksena. Packers puolestaan kiipesi 27. varausvuorolta takaisin ylöspäin sijalle 18. hankkimalla alunperin Seattle Seahawksille kuuluneen vuoron itselleen ja nappaamalla tuolla vuorolla tilaisuuden toisena kulmapuolustajana varatun, vain seitsemän ottelua viimeisellä yliopistokaudellaan pelanneen Jaire Alexanderin, jolla on kaikki eväät nousta liigan supertähdeksi.

Draftin isäntänä toiminut Dallas Cowboys yllätti nappaamalla tukimies Leighton Vander Eschin 20. varausvuorollaan, vaikka seuran odotettiin käyttävän kärkivarauksensa Dez Bryantin korvaajan hankkimiseksi WR-osastolle. Tuossa vaiheessa saatavilla olivat vielä kaikki tämänvuotisen draftin laitahyökkääjät. Samalla Pittsburgh Steelers ilmoitti kaupanneensa pitkään siirtoa vaatineen WR Martavis Bryantin Oakland Raidersiin vaihdossa 3. kierroksen varausvuoroon.

New England Patriots jätti tulevaisuuden pelinrakentajanimi Lamar Jacksonin valitsematta 23. vuorollaan hankkien sen sijaan korvaajaan Giantsiin siirtyneelle hyökkäyksen tackle Nate Solderille varaamalla Georgian Isaiah Wynnin, jota pidettiin Senior Bowlin parhaana O-linen pelaajana.

Patriotsin jälkeen varausvuorossa ollut Carolina Panthers puolestaan vastasi odotetusti draftin ensimmäisestä WR-kiinnityksestä nappaamalla Marylandin D.J. Mooren, joka nakutti viimeisellä collegekaudellaan 12 otteluun 1033 kiinniottojaardia ja kahdeksan TD:tä. Panthersin jälkeen varausvuorossa ollut Baltimore Ravens vahvisti sekin laitahyökkääjäosastoaan hankkimalla draftin parhaana sisempänä laitahyökkääjänä pidetyn Hayden Hurstin. Samoin teki Atlanta Falcons, joka nappasi 26. varausvuorolla WR Calvin Ridleyn, jota pidettiin vielä muutama kuukausi sitten top-10-varauksena.

Kierroksen neljänneksi viimeisenä varausvuorossa ollut Jacksonville Jaguars jatkaa timantinkovan puolustuslinjansa kehittämistä, kun se varasi huippupotentiaalisen DT Taven Bryanin vahvistamaan jo ennestään pelottavan kovaa etupuolustustaan.

Avauskierroksen päätteeksi nähtiin vielä melko odotettu kauppa, kun Baltimore Ravens hankki kierroksen viimeisen varausvuoron Philadelphia Eaglesiltä varatakseen riveihinsä edelleen vapaana olleen Heisman-voittaja Lamar Jacksonin. Nuori pelinrakentaja on samalla Ravensin valinta Joe Flaccon seuraajaksi tulevaisuudessa. Eagles sai vaihdossa Ravensin 52. ja 125. varausvuorot sekä ensi vuoden 2. kierroksen varausvuoron, joten treidiä voitaneen kutsua win-win-diiliksi molempien osapuolten kannalta.

Varaustilaisuuden avauskierroksen eniten varauksia kerännyt yliopisto oli odotetusti college footballin kestomenestyjä Alabama, jonka pelaajista peräti neljä varattiin NFL:ään jo avauspäivänä. Avauskierroksella varattiin myös historian ensimmäistä kertaa veljespari, kun Edmundsin veljekset Tremaine ja Terrell varattiin liigaan. Veljessarjan kolmas nimi, keskushyökkääjänä pelaava Trey Edmunds kuuluu puolestaan Saintsin organisaatioon. Veljesten isä Ferrell pelasi hänkin aikanaan NFL:ssä.

Draftin toinen ja kolmas kierros huudetaan ensi yönä, loput kierrokset (4-7) ovat vuorossa draftin päätöspäivänä (lauantain ja sunnuntain välinen yö). Edelleen vapaana olevista pelaajista nimekkäimpiä ovat mm. Mason Rudolph, Derrius Guice, Anthony Miller, DJ Chark, Courtland Sutton, Harold Landry, Connor Williams, Sam Hubbard, Maurice Hurst, Josh Jackson sekä Isaiah Oliver.1. kierroksen varaukset

1. Cleveland Browns: Baker Mayfield, QB,
2. New York Giants: Saquon Barkley, RB, Penn State
3. New York Jets: Sam Darnold, QB, USC
4. Cleveland Browns: Denzel Ward, CB, Ohio State
5. Denver Broncos: Bradley Chubb, DE, NC State
6. Indianapolis Colts: Quinton Nelson, LG, Notre Dame
7. Buffalo Bills: Josh Allen, QB, Wyoming
8. Chicago Bears: Roquan Smith, LB, Georgia
9. San Fransisco 49ers: Mike McGlinchey, OT, Notre Dame
10. Arizona Cardinals: Josh Rosen, QB, UCLA
11. Miami Dolphins: Minkah Fitzpatrick, S, Alabama
12. Tampa Bay Buccaneers: Vita Vea, DT, Washington
13. Washington Redskins: Da’Ron Payne, DT, Alabama
14. New Orleans Saints: Marcus Davenport, DE, UTSA
15. Oakland Raiders: Kolton Miller, OT, UCLA
16. Buffalo Bills: Tremaine Edmunds, LB, Virginia
17. Los Angeles Chargers: Derwis James, S, Florida State
18. Green Bay Packers: Jaire Alexander, CB, Louisville
19. Dallas Cowboys: Leighton Vander Esch, LB, Boise
20. Detroit Lions: Frank Ragnow, C, Arkansas
21. Cincinnati Bengals: Billie Price, C, Ohio State
22. Tennessee Titans: Rashaan Evans, LB, Alabama
23. New England Patriots: Isaiah Wynn, OT, Georgia
24. Carolina Panthers: D.J. Moore, WR, Maryland
25. Baltimore Ravens: Hayden Hurst, TE, South Carolina
26. Atlanta Falcons: Calvin Ridley, WR, Alabama
27. Seattle Seahawks: Rashaad Penny, RB, San Diego
28. Pittsburgh Steelers: Terrell Edmunds, S, Virginia
29. Jacksonville Jaguars: Taven Bryan, DT, Florida
30. Minnesota Vikings: Mike Hughes, CB, UCF
31. New England Patriots: Sony Michel, RB, Georgia
32. Baltimore Ravens: Lamar Jackson, QB, Louisville