James Harrison vertailee Steelersin ja Patriotsin päävalmentajia – Bill Belichick teki vaikutuksen puolustajalegendaan

15 kautta NFL:ssä ulompana tukimiehenä pelannut ja viidesti liigan tähdistöotteluun valittu James Harrison lopetti upean uransa viime kauteen. 40-vuotias kaksinkertainen Super Bowl -voittaja edusti lähes koko uransa Pittsburgh Steelersiä, mutta siirtyi kesken viimeisen kautensa sen verivihollisen New England Patriotsin riveihin riitauduttuaan Steelersin valmennuksen kanssa.

Nyt edelleen huippuatleettinen ex-tähtipuolustaja avaa sanaisen arkkunsa vertaillessaan joukkueiden päävalmentajia. Kysyttäessä, kumpaa mies pitää parempana valmentajana, 10 vuotta Steelersiä Harrisonin aikana valmentanutta Mike Tomlinia vaiko Patriotsissa viisi Super Bowlia voittanutta Bill Belichickiä, vastaus tulee hetkeäkään miettimättä. “Belichick”.

Kysyttäessä Steelersin kaikkien aikojen säkittäjäkuninkaalta tarkempaa analyysiä, mies löytää valmentajien väliltä yhden suuren eroavaisuuden. “Mike Tomlin on hyvä valmentaja, hän on pelaajien valmentaja. Hänen pitäisi mielestäni silti oppia pitämään pelaajilleen parempaa kuria. Belichickin alaisuudessa kaikki ovat samalla viivalla, eikä kukaan sooloile. Hänen alaisuudessa joukkue pitää palaveria palaverin perään. En ole koko urallani ollut niin monessa palaverissa ja uskonkin sen olleen suurin syy siihen, että pääsin niin nopeasti sisään Patriotsin puolustustaktiikkaan”, Harrison kehuu Patriotsin päävalmentajana vuosituhannen alusta asti toiminutta 66-vuotiasta valmentajalegendaa.

“Tomlinin pitäisi toimia johdonmukaisemmin kaikkien pelaajiensa kanssa, huolimatta siitä ovatko he tähtiä vaiko rivimiehiä. Tällöin säännöt ovat kaikille selvät, eikä kenellekään tule tunne, että valmentaja suosii tiettyjä pelaajia muita enemmän”, mies jatkaa kertoen esimerkin lyhyeltä Patriotsissa viettämältään ajalta: “Olen nähnyt Tom Bradyn juoksevan palaveriin peläten myöhästyvänsä. Nähtyäni sen ajattelin vain, etten halua edes tietää mitä seuraisi siitä, jos myöhästyt palaverista”.

“Kaiken kaikkiaan Belichickin alaisuudessa pelaaminen on helpompaa, koska säännöt ovat selvät kaikille. Jos olet itse kurinalainen ja noudatat sääntöjä, sen ei pitäisi olla vaikeaa pelaajille. Jos taas et pysty siihen, joudut taatusti ongelmiin”, Harrison päättää.

Konkarin sanoja ei ole vaikea uskoa, onhan Steelers ollut usein julkisesti ongelmissa diivailevien tähtipelaajiensa kanssa. Viime kaudella laitahyökkääjä Martavis Bryant kiukutteli julkisesti roolinsa pienenemistä, mikä johti lopulta miehen siirtoon Oakland Raidersin riveihin. Samanlaista episodia Belichickin diktatuurin alla olisi erittäin vaikea kuvitella, sen verran hyvin vanhan liiton valmentajavelho on onnistunut pitämään tähtensä kurissa jo lähes 20 vuoden ajan.