Top 10: Esittelyssä NFL:n alkavan kauden parhaat passrusherit

NFL-puolustusten kenties ne kaikista tärkeimmät pelaajat, heittoryntääjät eli passrusherit eivät nyky-NFL:ssä ole pelkästään puolustuksen linjojen laidoilla pelaavia endejä, vaan timantinkovia passrushereita pelaa niin linjan keskustassa kuin linjan takana tukimiehinäkin. Säkitysten määrä kertoo luonnollisesti paljon heittoryntääjien tasosta, mutta aivan yhtä tärkeänä ominaisuutena voidaan pitää paineen antamista pelinrakentajan suuntaan, jolloin tämä joutuu tekemään hätiköityjä ratkaisuja usein huonosta heittoasennosta.

Seuraavassa kymmenen ennakkoon tulevan kauden vaarallisinta passrusheria.

10. Calais Campbell, DE, Jacksonville Jaguars

Campbell on yksi tämän hetken uniikimpia puolustuspään pelaajia. 56,5 säkitystä yhdeksän kauden aikana. Cardinalsissa mies pelasi välillä myös nose tacklen paikalla. Monipuolinen konkari pystyy pelaamaan endin roolia tehokkaasti niin 4-3- kuin 3-4-schemessä. Peliälynsä ansiosta Campbell osaa lisäksi pelata itsensä paikkaan, jossa pystyy usein välttämään blokkaajat kokonaan. Pitkiä käsiään tehokkaasti hyväksikäyttävä Campbell osaa lukea hyökkäyslinjan gappeja uskomattoman hyvin, minkä jälkeen mies on tilaisuuden tullen pelinrakentajan kimpussa alta aikayksikön. Osaa sekoittaa vastustajan hyökkäyslinjaa vaihtamalla juoksulinjoja toisen puolustuksen kaverin kanssa välittömästi pallon lähdettyä sentterin käsistä.

9. Fletcher Cox, DT, Philadelphia Eagles

Vuosikymmenen lopun tehokkaimpian defensice tackleja eli puolustuslinjan keskuspelaajia liigassa. Samaan aikaan loistava juoksupuolustaja sekä passrusher. Saa jatkuvasti vastaansa kaksi hyökkäyksen linjapelaajaa, minkä vuoksi säkityslukemat eivät ole aivan liigan huippuluokkaa. Coxin vahva ylävartalo sekä loistava käsienkäyttö mahdollistavat sen, että mies rynnii jatkuvasti kahden hyökkäyksen linjapelaajan välistä pahantekoon pakottaen pelinrakentajan usein hätiköityihin ratkaisuihin, mikä puolestaan auttaa valtavasti muun puolustuksen työtä.

8. Melvin Ingram, DE, Los Angeles Chargers

Aiemmin loukkaantumisista kärsinyt atleettinen ja loistavan pelinlukutaidon omaava vuoden 2012 1. kierroksen varaus on saanut pelata kolme viime kautta terveenä, minkä tuloksen säkityslukema tuolta ajalta onkin komea 29. Muodostaa yhdessä Joey Bosan kanssa liigan vaarallisimman DE-kaksikon. Onnistuu usein huijaamaan itsensä linjan keskeltä pelinrakentajan kimppuun. Omaa Coxin tavoin todella voimakkaan yläkropan ollen samalla yksi liigan monipuolisimpia rushereita.

7. Joey Bosa, DE, Los Angeles Chargers

Kolmanteen kauteensa valmistautuva Bosa iski kahdella avauskaudellaan yhteensä 23 säkitystä – parempaan on pystynyt vain kolme muuta pelaajaa. 23-vuotias tähti osaa iskeä hyökkäyksen linjan läpi tehokkaasti sekä keskeltä että ulkokautta. Todella nopea endi, joka valitsee ryntäyskulmansa nerokkaasti hyökkäyksen linjan sijoittumisen mukaan, minkä vuoksi pystyy usein kiertämään hyökkäyksen heittosuojauksen ja iskemään pelinrakentajaan takaapäin.

6. Geno Atkins, DT, Cincinnati Bengals

Atkins on poikkeus listalla, sillä toisin kuin listan muut nimet, tätä ei pidetty yliopistourallaan erityisen lahjakkaana tacklena. Vasta 4. kierroksella vuonna 2010 varatusta, tackleksi pienikokoisesta vain 185 senttisestä Atkinsista on kuitenkin kehittynyt kuusinkertainen Pro Bowl -pelaaja, joka on kahdeksan kautensa aikana kerännyt kasaan jo 61 säkitystä. On kääntänyt pituuden puutteen jopa vahvuudekseen ja näyttääkin usein rynnivän hyökkäyksen linjapelaajien kainaloista kiinni pelinrakentajaan.

5. Cameron Jordan, DE, New Orleans Saints

Jordan on suorituskyvyltään erittäin tasainen pelaaja, jonka otteet eivät juurikaan heittele vastustajan mukaan. Viime kauden 14 säkityksellään liigan kolmonen, minkä lisäksi merkkautti kaksinumeroiset lukemat myös taklauksissa sekä pelinrakentajille aiheutetuissa hätiköidyissä heitoissa.

Jordan on ollut pitkän aikaa tehokas heittoryntääjä huolimatta toisen kunnollisen passrusherin puutteesta, mikä kertoo paljon miehen tasosta. Liikkuu nopeasti, monipuolisesti ja yllättävästi, mikä tekee miehen vartioinnin erityisen haastavaksi.

4. Cameron Heyward, DL, Pittsburgh Steelers

Merkkautti vain 22,5 säkitystä kausien 2013 ja 2016 välisenä aikana, mutta viime kausi räjäytti pankin 29-vuotiaan oltua 12 säkityksellään Steelersin selvästi tehokkain säkittäjä. Palkintona tykkikaudesta mies valittiin myös All-Pro-joukkueeseen. Monipuolinen pelaaja, joka tekee tulosta niin nose tacklena kuin linjan laidassa. Todella peliälykäs puolustaja osaa vahvojen käsiensä avulla pitää hyökkäyksen linjapelaajat loitolla siihen saakka, kunnes näkee paikan iskeä taskuun ja pelinrakentajan kimppuun.

3. Von Miller, OLB, Denver Broncos

Kuudella täydellä kaudellaan kolmesti All-Pro-joukkueeseen valittu todellinen megatähti sanan varsinaisessa merkityksessä. Pelasi viime kaudella neljännen peräkkäisen vähintään 10 säkityksen kauden. Merkkautti viime kaudella lisäksi 12 pelinrakentajaan kohdistunutta taklausta sekä 61 hurrieta.

Millerin räjähtävyys on vielä 29-vuotiaanakin liigan huippuluokkaa, minkä takia pääsee usein iskemään hyökkäyslinjan ohi lähes koskemattomana. Kuinka kauan Miller pystyy pitämään nopeusominaisuutensa nykyisellään?

2. Khalil Mack, OLB, Oakland Raiders

Mackin rooli Raidersin keskinkertaisen puolustuksen johtajana on käsittämättömän suuri, mikä nostaa miehen arvoa entisestään. Viime kauden tilastot 10,5 säkitystä, 53 stoppia (eniten endeistä), 78 pressurea. Äärimmäisen monikäyttöinen pelaaja, minkä lisäksi erityisosaamisalueellaan passrusherina liigan kenties kaikista kovin pelimies.

Mack iskee kiinni hyökkäyslinjaan todella kovalla voimalla, minkä jälkeen mies karistaa oman miehensä salamannopeasti ennen iskua pelinrakentajan kimppuun. Kenelläkään liigan edgerushereista ei ole samanlaista voima-nopeus-kapasiteettiä, minkä vuoksi miehen vartioiminen onnistuneesti kokonaisen ottelun ajan on lähestulkoon mahdotonta.

1. Aaron Donald, DL, Los Angeles Rams

Viime kauden parhaana puolustajana palkittu Donald on valittu 4-vuotisella urallaan joka vuosi liigan tähdistöotteluon Pro Bowliin, minkä lisäksi All-Pro-valintoja on taskussa kolme kappaletta. Donald on dominoinut liigaa ensimmäisestä pelistään lähtien ja mies tuntuu vielä 27-vuotiaanakin vain parantavan otteitaan vuosi vuodelta. Viime kauden 91 pressurea oli koko liigan kovin lukema.

Viime kaudeksi Ramsiin saapunut uusi puolustuksen koordinaattori Wade Phillips on saanut Donaldin vahvuuksista irti vielä entistäkin enemmän ja täksi kaudeksi joukkueeseen saapuvan Ndamukong Suhin tulon myötä Donald pystyy nyt tuhoamaan vastustajan hyökkäyksiä entistä vapaammassa roolissa.

Donald on nopea, vahva sekä huipputekniikan omaava puolustaja, jolla on lisäksi ympärillään useita muita huippuluokan puolustajia. Näiden vaatiessa osan hyökkäyksen linjan huomiosta Donaldia on lähes mahdotonta pysäyttää.

Lue myös:

Seahawks-tähti Earl Thomasin siirto lähestyy? – “Kaikki pukukopissa tietävät että hän haluaa lähteä”

Vikings solmi 5-vuotisen jatkosopimuksen tärkeän puolutuksen endinsä kanssa