Kolumni: Cam Newtonin tilastot hämäävät – entinen MVP-pelinrakentaja osaa myös heittää

NFL.com listasi viisi viime kauden tasaisinta sekä viisi epätasaisinta pelinrakentajaa QB-ratingilla mitattuna. Epätasaisimmaksi pelinrakentajaksi valikoitui Carolina Panthersin muutama vuosi sitten 15-1-runkosarjarekordiin ja aina Super Bowlin häviöön saakka johdattanut Cam Newton. Newtonin QB-ratingin viikkokohtainen heittely oli keskimäärin 41,1, joten missään nimessä pienestä heittelystä ei ole kyse. Silti tilasto vaatii pientä avaamista.

Panthers selviytyi viime kaudella pudotuspeleihin 11-5 rekordilla. Koko Newtonin uran runkosarjatilastot puolestaan ovat 61 voittoa, 47 tappiota ja yksi tasapeli pudotuspelirekordin ollessa 3-4. Miehen uran heittojen onnistumisprosentti sen sijaan on todella keskinkertainen 58%.

Prosenttien taakse tuijotettaessa kannattaa kuitenkin huomioida nimenomaan Newtonin pelityylin uniikkius. Viime kaudella käsittämättömät 754 juoksujaardia ja kuusi itse juostua TD:tä viimeistellyt Newton ei ole liigan tarkimpia lyhyiden heittopelien onnistujia, sen sijaan keskipitkissä ja pitkissä heitoissa mies on liigan ehdotonta eliittiä. Keskittyminen pitkiin heittopeleihin puolestaan näkyy automaattisesti onnistumisprosentissa verrattaessa vaikkapa huomattavasti riskittömämpiin lyhyisiin heittopeleihin keskittyvään Alex Smithiin.

Newton onnistui viime kaudella 11-20 jaardin keskipituisissa heitoissa toiseksi parhaiten kaikki liigan pelinrakentajat mukaan laskettuna. Yli 20 jaardin pitkissä heitoissa mies oli liigan kahdeksanneksi paras. Lisäksi huippuatleettisen Newtonin kentälle tuoma pelinrakentajan oma juoksu-uhka on täysin ennennäkemätöntä koko liigan historiassa, onhan 54 itse juostua TD:tä seitsemän kautta kestäneellä uralla pelinrakentajalle täysin käsittämätön lukema. Touchdownien lisäksi mies juoksee usein itse tarvittavat pienet jaardit tuoden Panthersin peliin täysin uniikin elementin.

Tulevalle kaudelle Panthers-hyökkäyksen pelinkutsuntavastuun Mike Shulan aikakauden jälkeen vastuulleen ottava Norv Turner saattaa hyvinkin olla se mies, joka nostaa omalla nerokkuudellaan myös Newtonin heittoprosentin tavanomaiselta huippupelinrakentajalta odotettavan 65 prosentin tuntumaan. Shulan aikana Panthersin hyökkäys saattoi olla täysin liekeissä vain romahtaakseen täydellisesti heti seuraavalla viikolla. Vastuuta tästä voidaankin sälyttää osittain myös puutteellisen pelinjohdon suuntaan.

Newtonin huippukaudellaan 2015 heittämät 35 TD:tä puhuvat omaa kieltään miehen tehokkaan heittokäden puolesta. Huolimatta heikoista onnistumisprosenteista vuoden 2011 ykkösvarauksella ja kauden 2015 MVP:llä on Turnerin alaisuudessa kaikki edellytykset nousta vielä 29-vuotiaana uudelle tasolle nimenomaan heittäjänä.