Kommentti: Alex Smith tuo ison parannuksen Redskinsin juoksupeliin

Kautensa 6-24-vierasvoitolla Arizona Cardinalsista aloittanut Washington Redskins laittoi kokoonpanoaan uusiksi urakalla viime kauden jälkeen tavoitteenaan parannus varsinkin ontuvaan juoksuhyökkäykseen. Näkyvin muutos oli luonnollisesti pelinrakentaja Kirk Cousinsin vaihtuminen Chiefsistä treidillä hankittuun Alex Smithiin, mikä yksistään on tuonut välittömästi parannuksen joukkueen viime kaudella surkeaan juoksuhyökkäyspeliin.

Cousinsin vaihtuminen mobiilimpaan vaihtoehtoon on avannut Redskins-hyökkäykselle mahdollisuuden käyttää hyökkäyksissään paljon Run-Pass-Option-pelejä, mikä tekee puolustusten pelinluvusta huomattavasti viime kautta vaikeampaa.

Viime kaudella keskimäärin 90,5 jaardia (neljänneksi vähiten liigassa) maata pitkin ottelussa edennyt Redskins oli kauden avausviikolla Arizonassa kuin eri joukkue hyökkäyksen mätettyä 182 juoksujaardia 41 yrityksellä. Konkari Adrian Peterson johti orkesteria 96 jaardillaan Chris Thompsonin säestäessä 65 jaardin verran.

Smith juoksi itse Cardinalsia vastaan vain 14 jaardia, mutta miehen läsnäölo yksistään auttoi ja auttaa jatkossa keskushyökkääjien sekä myös linjan toimintaa. RPO:n perimmäinen tarkoitus on luoda miesylivoimia eri puolille kenttää. Siinä missä perinteisessä juoksupelissä puolustuksella on 11 vs 10 -ylivoima pelinrakentajan ollessa käytännössä katsoen poissa pelistä, hyvin pelatussa RPO:ssa asetelma saattaa jopa kääntyä päälaelleen hyökkäyksen eduksi.

Mikäli puolustus ei ota pelinrakentajan itsensä tarjoamaa juoksu-uhkaa huomioon, saattaa Smith tempaista itsensä helposti uusiin yrityksiin. Toisaalta mikäli tukimies lähtee liikaa mukaan pelinrakentajan oman juoksu-uhkan poispelaamiseen, avaa se helppoja etenemisväyliä laidoille. Smithin atleettisuus ja liikkuvuus mahdollistavat siis pelitavan, johon Redskins ei Cousinsin aikakaudella pystynyt tukeutumaan.

Toinen Smithin tuoma lisäase aiempaan verrattuna on miehen kyky loihtia lisäjaardeja myös ns. rikkoontuneista peleistä. Smithin poistuttua hyökkäyslinjan taskusta puolustuksen vaikeudet alkavat, pystyyhän pelinrakentaja juoksemaan itse jaardeja, mutta toisaalta 34-vuotias konkari osaa etsiä myös vapaat kiinniottajat edeltäjäänsä paremmin. Smithin atleettisuus ja pelinlukutaito sitoo takapuolustajat edelleen omiin miehiinsä, mikä puolestaan jättää miehen oman juoksun poispelaamisen etupuolustuksen vastuulle.

Otanta avausviikon Cardinals-pelin perusteella on tietysti vielä mitättömän pieni, mutta jo nyt voidaan sanoa Redskinsin tarjoavan faneille viime kausia monipuolisempaa hyökkäyspeliä, jossa varsinkin juoksupelin osuus korostuu täysin uudella tavalla. Redskins kohtaa sunnuntaina pelattavassa kauden toisessa runkosarjaottelussaan kotonaan Indianapolis Coltsin.

Muita aiheita tänään:

A.J. Green hirmuiskussa – Bengals otti jo kauden toisen voittonsa

Seattle Seahawks hankki Mychal Kendricksin

NFL Jenarihaiden toisen peliviikon podcastissä teemana Madden Curse. Kuuntele jakso täältä.