Kolumni: Patrick Mahomes on juuri nyt täydellinen pelinrakentaja

Kansas City Chiefsin nuori pelinrakentaja Patrick Mahomes on lyönyt komeat näytöt pöytään heti ensimmäisellä kaudellaan NFL-startterina. Toki monet osasivat odottaa juuri 23 vuotta täyttäneeltä ja karmivan kovan heittokäden omaavalta pelinrakentajalta isoja tekoja Andy Reidin organisoimassa hyökkäyksessä, mutta aivan alkukaudella nähdyn kaltaista tuskin odotti kukaan!

Neljä ottelua, neljä voittoa, 1200 heittojaardia, 12 TD:tä, 0 syötönkatkoa QB-rating 126,5! Ei aivan perinteisiä lukuja juuri 23 vuotta täytttäneelle pelinrakentajalle! Viimeisin näyte saatiin tiistain aamuyöltä, kun mies piti Von Milleriä ja kumppaneita jopa pilkkanaan vierasottelussa Broncosia vastaan.

“Hän on kova ja nopea. Tehtävämme oli saada hänet maihin, mutta hän pystyy nopeudellaan juoksemaan karkuun vaikka koko päivän, ostamaan aikaa, varsinkin oikealta puolelta. Hän saattaa ensin juosta 20 jaardia ja heittää sitten 40 jaardin syötön”, ihaili liigan parhaisiin puolustajiin vuosia kuulunut Von Miller hävityn Monday Night Football -ottelun jälkeen.

Ehkä ottelun näyttävin suoritus saatiin Mahomesilta Millerin rynniessä miehen perään heittotilanteessa. Oikeakätinen Mahomes scrämbläsi tällä kertaa vasemmalle puolelle, jossa vapaana ollut Tyreek Hill pyysi palloa. Mahomes huomasi Millerin lähestyvän ja iskevän pallon hänen kädestään heittohetkellä, joten mies vaihtoi pallon vasempaan käteensä ja vippasi pallon sillä Hillille.

Nuoren miehen mentaalinen voimavara on tällä hetkellä valtava, minkä seurauksena vastaavanlaisia itseluottamusta uhkuvia tekoja on todella nautinnollista seurata. Fantastinen liikkuvuus yhdistettynä liigan kovimpaan heittokäteen tekee paketista täydellisen. Broncosia vastaan mies heitti 45 kertaa ja tuli säkitetyksi vain kerran! Tuollakin kertaa mies pystyi repimään itse jaardeja jäämättä miinusjaardeille.

Kauden ensimmäisellä neljänneksellä Mahomes on menettänyt säkityksissä vain 11 jaardia. Toisin sanoen pelinrakentaja hankkii 109 edettyä jaardia jokaista menetettyä kohti! Viime kauden Chiefs-pelinrakentaja Alex Smith – liikkuva pelinrakentaja hänkin – menetti kauden aikana 207 jaardia säkityksillä. Toisin sanoen hän heitti vain 20 jaardia jokaista menetettyä kohti. Myös tässä tilastossa Mahomes on tehnyt valtavan eron viime kauden tilanteeseen, mikä osaltaan mahdollistaa Chiefsin hyökkäyksen lentokelin.

Tilannetta helpottaa myös viime kaudesta muuttumattomana pysynyt hyökkäyksen linja sekä loistava päävalmentaja. Silti Mahomesin tekemä ero viime kauteen on se kaikkein suurin. Miehelle on jo nyt helppo povata loistavaa uraa NFL:ssä.

Kuuntele uusin NFL Jenarihait -podcast täältä.