Katsaus NFL:n vedonlyöntikertoimiin – suosikit eri kategorioiden voittajiksi kauden puolivälissä

NFL-runkosarjan puoliväli on ylitetty ja samalla vedonlyöntiyhtiöiden suosikit mm. vuoden tulokashyökkääjäksi, vuoden puolustajaksi sekä useisiin muihin kategorioihin alkavat selkiytyä. Käydään seuraavassa läpi eri kategorioiden tilanteita, kun runkosarjasta on pelattu yhdeksän peliviikkoa. Esimerkkikertoimet Nordicbetin ja Unibetin sivuilta.

Runkosarjan MVP

Pelinrakentajien perinteisesti hallitsema runkosarjan arvokkaimman pelaajan Most Valuable Player -palkintoon on tänä vuonna myös yksi varteenotettava ehdokas quarterbackien ulkopuolelta. Alkukauden yhdeksässä pelissä jo 16 TD:tä takonut Los Angeles Ramsin keskushyökkääjä Todd Gurley on matkalla tykkikauteen. 96:n juoksujaardin keskiarvolla palloa tällä kaudella kantanut Gurley rikkonee tuhannen jaardin rajapyykin kahden seuraavan ottelun kuluessa, minkä lisäksi mies tuo ison panoksen myös heittopeleihin. Gurleyn kerroin 4,25 oikeuttaa listan kolmanteen sijaan.

Kärkipaikkaa pitää hallussaan ensimmäistä kauttaan ykköspelinrakentajana liigassa operoiva Chiefsin Patrick Mahomes. Uskomattomat 2901 heittojaardia, 29 TD:tä ja vain seitsemän syötönkatkoa yhdeksän peliviikon jälkeen liigan valovoimaisimman hyökkäyksen kapellimestarina on tähän asti loistava statement liigan tulevaisuuden megatähdeltä. Miehen kerroin vuoden MVP:ksi on tällä hetkellä vain 2,75.

Kakkospaikkaa listalla pitää hallussaan 39-vuotias legendapelinrakentaja Drew Brees, jonka viimeisin osoitus nykykunnosta saatiin miehen johdatettua Saintsin voittoon siihen saakka voittamattomasta Ramsista viime viikonloppuna. Miehen kerroin MVP:ksi on 4,00. Seuraavana listalla olevat Jared Goff, Tom Brady ja Cam Newton saavat kertoimen väliltä 11-13. Aaron Rodgersin kerroin on 17,00, joskin Packers ei joukkueena taida antaa A-Rodille mahdollisuutta voittoon.

Hyökkäyksen vuoden tulokaspelaaja

Vuoden tulokashyökkääjän paikalle on yksi selkeähkö voittajasuosikki, Giantsin toisena NFL:n tämänvuotisessa draftissa varaama keskushyökkääjä Saquon Barkley. Kauden ensimmäisellä puoliskolla yli 1000 kokonaisjaardia ja seitsemän TD:tä iskenyt nuorukainen saa kertoimen 1,67, jolla mies jättää taakseen koko draftin ykkösenä Brownsiin varatun pelinrakentaja Baker Mayfieldin (2,75). Muista ehdokkaista vain Jets-QB Sam Darnoldin kerroin (9,00) yltää alle kymmenen seuraavien ehdokkaiden kerrointen noustessa yli 20:een.

Vuoden puolustaja

Ramsin DT ja viime kauden voittaja Aaron Donald on tämän hetken ylivoimaisin ehdokas vuoden parhaaksi puolustajaksi 1,77 kertoimellaan. Kuuden vuoden ja 135 miljoonan taalan sopimuksella pelaava megatähti on nakuttanut yhdeksässä ottelussa 10 säkitystä, mikä on hurja määrä jatkuvasti tuplatulta linjan keskusmieheltä. Alkukaudesta loistanut uusin Bears-hankinta Khalil Mack on taantunut selvästi loukkaantumisensa myötä, ja viime viikolla sivurajalta ottelua seurannut tähti saa kertoimen 5,00. Brownsin toisen kauden pelaaja Myles Garrett saa kertoimen 8,00, moninkertainen voittaja J.J. Watt kertoimen 11,00.

Eniten heittojaardeja

Heittojaarditilaston asetelma on todella kutkuttava peräti yhdeksän pelinrakentajan mahtuessa 500 jaardin sisään. Tilastoa 2901 jaardin lukemalla johtava Pat Mahomes on kakkossuosikki, joskin miehen voitolle saa komean kertoimen 5,00. 2816 jaardilla kakkosena oleva Rams-QB Jared Goff saa kertoimen 6,50 ollen vasta listan viides. Vedonlyöntitoimistojen suosikki on hieman yllättäen Falconsin Matt Ryan, jonka voitolle tarjotaan kerrointa 4,50. Miehellä on koossa 2685 jaardia, joskin erotuksena listan muihin kärkinimiin Ryanin joukkue on pelannut vasta kahdeksan ottelua. Listan mustaksi hevoseksi voitaneen nostaa Packersin Aaron Rodgers, jonka kerroin on komea 7,00. Niin ikään vasta kahdeksan peliä pelanneen Packersin tähti on tällä hetkellä lukemassa 2542, joskin ero ottelun enemmän pelanneeseen Mahomesiin on vain reilut 350 jaardia. 2494 jaardia singonnut Tom Brady saa hänkin kovan kertoimen 18,00.

Eniten kiinniottojaardeja

Laitahyökkääjien taistelu kiinniottojaardikuninkuudesta on sekin tasainen. Alkukauden sensaatio, Vikingsin Adam Thielen johtaa jaarditilastoa 947 jaardillaan, joskin ottelun vähemmän pelannut Falconsin Julio Jones napannee ykköspaikan haltuunsa tällä viikolla Vikingsin viettäessä bye weekiään. 933 jaardia nakuttanut Falcons-tähti saa myös pienemmin kertoimen 2,45 Thielenin kertoimen ollessa 4,75. Reilun 50 jaardin päässä väijyvät DeAndre Hopkins sekä Michael Thomas saavat kertoimikseen 7,00 ja 6,00.

Super Bowl -voittaja

Tasaisessa NFL:ssä Super Bowlin voittajan ennakoiminen on täysin mahdotonta, joskin suosikit erottuvat tässäkin kategoriassa. Ramsin nimi löytyy edelleen listan kärjestä, sillä nimivahvalla rosterilla operoiva joukkue saa kertoimekseen 4,25. Ykköshaastaja NFC:n puolelta on Ramsin juuri viikonloppuna kukistanut Saints, jonka kerroin 6,25 oikeuttaa kakkospaikkaan yhdessä AFC:n ykkössuosikki Patriotsin kanssa. Chiefs saa kertoimen 6,50. Hallitsevan mestarin Eaglesin kerroin mestaruuden uusimiselle sen sijaan on huomattavasti korkeampi 23,00. Aaron Rodgersin johtaman Packersin kerroin mestaruudelle on sekin kova 53,00.

Viikon NFL Jenarihait -podcastissä erikoistarkastelussa mm. viime viikonloppuna nähdyn Steelers-Ravens-rivalryn historia. Miksi joukkueiden kohtaamiset ovat kasvaneet liigan ehkä kovimmiksi rivalryiksi? Se ja paljon muuta uudessa podcastissa, jonka voit ottaa kuunteluun täältä.

Markus Nuutinen